11:45 16.04.2020

Підстави для стягнення з ПриватБанку мільярдів на користь Суркісів відсутні

3 хв читати
Підстави для стягнення з ПриватБанку мільярдів на користь Суркісів відсутні

Міністерство юстиції України не бачить підстав для стягнення з державного ПриватБанку мільярдів на користь братів Суркісів, оскільки судове рішення про це відсутнє, йдеться у повідомленні міністерства у Facebook у четвер.

"Мін’юст як орган, який виконує судові рішення, жодних мільярдів із ПриватБанку наразі не стягуватиме, адже не було і немає судового рішення про стягнення цих грошей із банку. Таке розгортання подій буде можливим лише у тому випадку, якщо офшорні компанії подадуть позови до суду про стягнення грошей (у разі відмови банку повертати їх із депозитів) і отримають судове рішення, яке підлягає примусовому виконанню", - йдеться у повідомленні.

Мін'юст називає своїм завданням виконання судових рішень, додаючи, що не впливає на судову систему, "яка є незалежною, і не втручається у спір двох господарюючих суб'єктів".

У повідомленні уточнюється, що Апеляційний суд Києва 15 квітня 2020 року відмовив у задоволенні апеляції держвиконавця на роз'яснення рішення Печерського райсуду Києва від лютого 2017 року, затребуване за клопотанням ПриватБанку, цим самим судом у лютому 2020 року.

"Клопотання надати роз'яснення судового рішення і подальші скарги не змінили і не могли змінити ухвали, винесені у 2017 році. Закон не дозволяє "роз'ясненню" скасувати дію судового рішення, ухваленого три роки тому", - наголошується в повідомленні.

Уточнюється також, що рішення Апеляційного суду Києва від 15 квітня не підлягає оскарженню в касаційному порядку, відповідно до положень Цивільного процесуального кодексу України.

Як повідомлялося, в лютому 2020 року суддя Печерського райсуду Києва В'ячеслав Підпалий роз'яснив, що ПриватБанк зобов'язаний компенсувати офшорним компаніям Суркісів кошти, які вони в 2012-2014 роках розмістили на рахунках кіпрської філії фінустанови, і відсотки, які мали нараховуватися за умовами депозитних договорів. За оцінками банку, сума перевищує $250 млн.

На початку березня держвиконавець подав апеляційну скаргу на рішення судді Підпалого щодо виплати ПриватБанком Суркісам понад $250 млн, не скоординувавши дії з юридичними радниками банку. Міністр юстиції Малюська пояснював це тим, що радники банку стали ініціаторами клопотання, яке, за його словами, призвело до зазначеної вище постанови суду.

Малюська зазначав, що держвиконавець подав відповідну апеляцію, оскільки рішення Печерського райсуду Києва є незаконним.

Зазначалося, що ПриватБанк також подав апеляцію на постанову судді Підпалого, проте жодної інформації щодо її розгляду суд поки що не надав.

Раніше адвокат Суркісів стверджував, що у грудні 2016 року Окружний суд Нікосії (Кіпр) в позові №5880/16 задовольнив заяву шести офшорів Суркісів і заборонив ПриватБанку зменшувати, занижувати, відчужувати, обнуляти, переводити, обтяжувати й видозмінювати кредитні залишки на банківських рахунках наших клієнтів станом на 16 грудня 2016 року (до процедури bail-in), яку пізніше було залишено без змін апеляційним судом.

Суркіси намагаються оскаржити внесення їх до процедури bail-in у судах. Зокрема, Верховний Суд України 16 квітня продовжить розгляд касаційної скарги Нацбанку України, Кабінету Міністрів і ПриватБанку на рішення судів нижчих інстанцій на користь Суркісів з приводу їхніх коштів у банку на суму понад 1 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА