20:28 16.04.2020

Запаси "Енергоатома" розраховані на 1,5 року, але криза неплатежів загрожує новим постачанням і вивезенню відпрацьованого ядерного палива

2 хв читати
Запаси "Енергоатома" розраховані на 1,5 року, але криза неплатежів загрожує новим постачанням і вивезенню відпрацьованого ядерного палива

Запаси свіжого ядерного палива (СЯП), сформовані в НАЕК "Енергоатом", дають змогу забезпечити роботою всі 15 енергоблоків АЕС приблизно на півтора року, але криза неплатежів становить реальну загрозу зриву термінів постачання СЯП і вивезення відпрацьованого ядерного палива в 2020 році, повідомила компанія.

"Через значне і постійне недоотримання коштів за вироблену електроенергію склалася критична ситуація з розрахунками за вивезення відпрацьованого ядерного палива, а також постачанням свіжого палива та ядерних матеріалів, необхідних для його виготовлення", - зазначила НАЕК "Енергоатом" у відповіді на запит інтернет-порталу "Енергореформа".

"Енергоатом" уточнив, що дефіцит коштів значно ускладнює виконання виробничої програми, ремонтів, сплату податків, розрахунки з підрядниками і призвів до затримок виплати заробітної плати працівникам, також накладення штрафів і санкцій на компанію.

За даними компанії, прострочена заборгованість ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок") за придбану в "Енергоатома" е/е збільшилася за результатами березня до 4,3 млрд грн. Крім того, заборгованість НЕК "Укренерго" перед генкомпанією за договором купівлі-продажу е/е для врегулювання небалансів і послуг балансування перевищила 500 млн грн.

Порушення термінів оплати за деякими зобов'язаннями сягає двох і більше місяців, йдеться в листі.

Водночас "Енергоатом" запевняє, що забезпечує поводження з відпрацьованим ядерним паливом цілком відповідно до вимог нормативної документації.

У своєму листі "Енергоатом" звернув увагу на відсутність реакції з боку Міністерства енергетики та захисту довкілля і Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) на пропозиції компанії щодо змін моделі ПСО, спрямованих на зниження зарегульованості діяльності "Енергоатома" та "ГарПока", що сприяло б поліпшенню їхньої діяльності.

Як повідомлялося, НАЕК із 29 березня збільшила обмеження на продаж електроенергії АЕС для "ГарПока" до 40% запланованого відпуску через порушення підприємством термінів оплати та накопичення заборгованості перед "Енергоатомом" за продану е/е. Нині генкомпанія домагається в суді стягнення з "ГарПока" 3 млрд грн за відпущену в лютому е/е.

Із 1 квітня "Енергоатом" почав виходити на торги Української енергетичної біржі з пропозиціями продажу електроенергії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА