20:40 16.04.2020

Україна може отримати перший транш від МВФ розміром до $ 2 млрд у кінці травня

2 хв читати
Україна може отримати перший транш від МВФ розміром до $ 2 млрд у кінці травня

Перший транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ) Україна може отримати вже в травні, вважає глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Ми очікуємо до кінця року $ 4 млрд. Перший транш буде до $ 2 млрд і це буде в травні", - заявив він в ефірі телеканалу "Україна 24" в четвер увечері.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський, Національний банк України і попередній уряд на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми EFF на $ 5,5 млрд. Позитивне рішення МВФ дозволить уряду отримати також макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $ 1,0 млрд), а також екстрену допомогу Фонду у зв'язку з коронавірусом обсягом близько 1,4 млрд.

Умовами для остаточного відкриття програми, розмір якої під час переговорів вдалося збільшити орієнтовно до $ 8 млрд, стало прийняття закону про ринок землі разом із законом про регулювання банківської діяльності (так званий "антиколомойський" законопроект), а також оновленого закону про держбюджет.

Верховна Рада 30 березня проголосувала в першому читанні законопроект про банківську діяльність і прийняла в цілому закон про ринок землі, а 13 квітня прийняла оновлений держбюджет із збільшеним з 2,1% до 7,5% ВВП дефіцитом.

Водночас остаточне прийняття "антиколомойського" закону затягується через понад 16 тис. правок, наданих його противниками. За оцінками представників фракції правлячої партії "Слуга народу", закон може бути прийнятий в цілому на початку травня, після чого МВФ знадобиться ще дві-три тижні на остаточне затвердження програми і виділення коштів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА