09:38 17.04.2020

До запровадження карантинних заходів бізнес прогнозував зниження інфляції та зміцнення гривні - НБУ

4 хв читати
До запровадження карантинних заходів бізнес прогнозував зниження інфляції та зміцнення гривні - НБУ

До запровадження карантинних заходів через поширення коронавірусу український бізнес поліпшив очікування щодо уповільнення інфляції протягом найближчих 12 місяців до 5,1% із 7% на початку року та укріплення курсу гривні до 26,01 грн/$1 із 27,43 грн/$1.

Згідно з результатами регулярного щоквартального опитування ділових очікувань підприємств, проведеного Національним банком України (НБУ) з 4 лютого до 4 березня 2020 року, бізнес стриманіше чекав на зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців. Так, майже 30,8% (37,6% кварталом раніше) респондентів очікували збільшення цього показника, ще 48,7% (45,5%) вважали, що вони залишаться на тому самому рівні.

За даними опитування, ділова активність українських підприємств знизилася до помірного рівня на тлі скорочення індексу ділових очікувань (ІДО) на наступні 12 місяців – до 110,5% із 112% кварталом раніше.

Уточнюється, що зниження ІДО було незначним завдяки високим оцінкам бізнесу щодо загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних витрат на машини, обладнання та інвентар, а також фінансово-економічного стану підприємств.

Опитування свідчить, що частка компаній, які чекають на поліпшення свого фінансово-економічного стану протягом наступних 12 місяців, знизилася до 27,6% із 28% минулого кварталу, а таких, що прогнозують погіршення, - збільшилася до 10,8% із близько 10%. Регулятор зазначив, що в усіх опитаних підприємств, окрім секторів водопостачання, прогнози оптимістичні, а найвищі - у добувної промисловості.

Згідно зі звітом, частка компаній, які очікують зростання обсягів продажу протягом наступного року, скоротилася на 0,4 процентного пункту (п. п.) - до 36,2% після стрімкого зростання кварталом раніше, а кількість компаній, які прогнозують спад, збільшилася на 0,1 п. п. - до 13,2%. Зокрема, позитивні прогнози давали респонденти всіх видів економічної діяльності, окрім підприємств енерго- та водопостачання, а найбільше зростання очікували компанії торгівлі.

У звіті зазначено, що четвертий місяць поспіль спостерігається низхідна динаміка очікувань і щодо інвествитрат на проведення будівельних робіт, і щодо інвествитрат на машини, обладнання та інвентар у наступні 12 місяців до 2,4% із 4,7% кварталом раніше та до 14,1% із 14,7% відповідно.

За даними опитування, трохи зросла частка підприємств, які планують скорочення персоналу в найближчі 12 місяців, - до 21% із 18,5% кварталом раніше, водночас кількість респондентів, які очікують зростання кількості співробітників, також збільшилася до 17,4% із 16,9%. Найбільш оптимістично були налаштовані підприємства будівництва, а негативно - сільськогосподарські компанії.

Водночас до запровадження коронавірусних заходів зменшилася кількість компаній, які планують підняти зарплати своїм працівникам протягом наступних 12 місяців, до 63,4% із 69,2% на початку року, і збільшилася кількість підприємств, що очікують зниження показника, - до 2,7% із 2,2%.

Опитування демонструє, що в першому кварталі збільшилася частка компаній, що планують залучати кредити протягом наступних 12 місяців, до 44,4% із 41,9% за результатами попереднього опитування. Уточнюється, що зросла кількість підприємств, готових брати кредити в гривні, до 78,2% із 75,7% на початку року.

За оцінками підприємств, основними чинниками, що стримують їхній розвиток, є недостатній попит, а також брак кваліфікованих працівників.

"Як свідчать останні більш високочастотні опитування підприємств Національним банком, настрої бізнесу після запровадження карантинних заходів суттєво і різко погіршилися. Так, за підсумками березня щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) знизився на 5,4. п. п. до позначки 45,8. Значення індексу, що є нижчим за 50 пунктів, сигналізує про переважання песимістичних очікувань бізнесу", - йдеться в коментарі регулятора до опитування.

В опитуванні ділових очікувань взяло участь 681 підприємство із 22 регіонів країни. Серед опитаних 18,5% - компанії переробної промисловості, 17,6% - оптової торгівлі, 15% - сільського господарства, 13,4% - транспорту та зв'язку, 6,8% - добувної промисловості, 4,6% - сфери електроенергії та водопостачання, 3,5% - роздрібної торгівлі, 2,9% - будівництва, 17,8% - підприємства інших галузей.

Як повідомлялося, ІДО - агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців. Розраховується за результатами опитувань підприємств як середньоарифметичне значення балансів відповідей щодо фінансово-економічного стану підприємств, загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних витрат на проведення будівельних робіт, інвестиційних витрат на машини, обладнання та інвентар, кількості працівників.

Значення індексу більше ніж 100 означає перевагу позитивних економічних настроїв у суспільстві, нижче ніж 100 - негативних економічних настроїв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА