13:03 17.04.2020

Орендарі "на карантині" мають оплатити тільки комунальні послуги, можуть домовитися про скасування оренди - ТПП

2 хв читати
Орендарі "на карантині" мають оплатити тільки комунальні послуги, можуть домовитися про скасування оренди - ТПП

Підприємці, які орендують приміщення і фактично не можуть скористатися ними через упровадження карантину, за березень мають оплатити тільки вартість комунальних послуг або можуть домовитися з власниками нерухомості про повне скасування орендної плати.

Як повідомили в прес-службі Торгово-промислової палати України (ТПП), ця норма передбачена у змінах до Цивільного кодексу (законопроект №3279-д), які Верховна Рада затвердила 13 квітня.

"Раніше парламент звільнив власників землі та нерухомості від сплати майнових податків за березень 2020 року. За оцінками ТПП, власники майна змогли заощадити близько 2,9 млрд грн. Пільга, надана власникам майна-орендодавцям, у багатьох випадках не зумовила зменшення орендної плати для підприємців, які були змушені зупинити роботу на час карантину", - наводяться в повідомленні слова президента ТПП Геннадія Чижикова.

Він додав, що ТПП звертала увагу влади на це питання і підхід до його вирішення в інших країнах - пільгу зі сплати податків на майно отримують ті орендодавці, які роблять істотну знижку для орендарів на період карантину.

Згідно з новими нормами, орендна плата для зупинених бізнесів на період карантину може бути або взагалі скасована, або зменшена до частки в обов'язкових платежах орендодавця - плати за землю, податку за нерухомість і комунальних платежів - пропорційно розміру орендованої площі.

"Оскільки в березні власники майна були звільнені від сплати податків, то підприємці й малий бізнес "на карантині", які орендують приміщення, повинні будуть заплатити лише за комунальні послуги. У квітні розмір орендної плати для зупинених бізнесів не може перевищувати частки в платі за майно й за комунальні послуги, які фактично сплатить орендодавець", - зазначив Чижиков.

За його словами, питання плати за оренду приміщень становить близько 95% звернень до системи торгово-промислових палат.

"Упровадження цієї норми дає змогу максимально спростити процедуру врегулювання спірних питань. У випадках, коли не вдається знайти компроміс, підприємці можуть звертатися до системи торгово-промислових палат для отримання сертифіката, що підтверджує наявність форс-мажору, й далі захищати свої права в суді", - додав він.

Президент ТПП відзначив доцільність надання місцевим органам влади права переглядати розміри плати за землю та податку на нерухомість до кінця 2020 року. Відповідно до наявної практики, розмір цих податків на 2020 рік було встановлено до 1 липня 2019 року. В разі надання такого дозволу місцева влада могла б надавати пільги підприємцям, які цього справді потребують. Наразі місцева влада може протягом 2020 змінити лише ставки єдиного податку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА