13:41 17.04.2020

Аналітик Concorde Capital допускає близько 100 млрд грн фінансування дефіциту держбюджету-2020 за рахунок "друкарського верстата"

2 хв читати
Аналітик Concorde Capital допускає близько 100 млрд грн фінансування дефіциту держбюджету-2020 за рахунок "друкарського верстата"

Обсяг фінансування держбюджету-2020 року, джерела якого викликають питання, становить близько 150 млрд грн, тому існує ймовірність, що близько 100 млрд грн може бути профінансовано за рахунок емісії Національного банку України, сказав керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій на онлайн-семінарі Cbonds Congress у четвер.

"Очевидно, що держава пробуватиме всі інші способи, крім друкованого верстата, щоб отримати необхідне фінансування. Якщо вдасться вийти на ринок євробондів десь там до осені 2020 року, буде велика допомога для державних фінансів. Якщо ні, доведеться все-таки домовлятися з національним банком, з держбанками, щоб вони взяли участь у фінансуванні діри держбюджету і, відповідно, щоб НБУ прямим або непрямим методом надрукував грошей близько 100 млрд грн", - зазначив аналітик.

За його словами, згідно з оновленим держбюджетом-2020 року, його дефіцит становить 274,5 млрд грн, або близько $10 млрд, і профінансувати більшу його частину уряд планує за рахунок ОВДП.

Паращій нагадав, що основним джерелом фінансування у 2019 році стали нерезиденти - $4,6 млрд, однак цього року, за його оцінками, їхній внесок знизиться до $1,2 млрд, а за рахунок офіційного фінансування вдасться залучити ще $3 млрд. Відповідно, залишається питання $5,8 млрд за рахунок резидентів, тоді як в історії України максимальний обсяг фінансування з цього джерела - $1,9 млрд у 2016 році.

"Інфляцію, нагадаю, в держбюджеті закладено близько 11% на кінець року, і, по ідеї, вона відповідає тому, що друкарський верстат усе-таки ввімкнеться", - додав аргумент аналітик, закликавши уряд і Нацбанк у такому разі домовлятися про "правильні параметри" емісії.

Паращій уточнив, що виплату боргу на $8,2 млрд, з якого $4,3 млрд - зовнішній і $3,9 млрд - за ОВДП нерезидентів - буде здійснено за рахунок залучення офіційного фінансування і рефінансування ОВДП резидентів. "Там питання ставки, але зрозуміло, що це здебільшого банки. Вони з задоволенням перекредитують державу на ту суму, на яку вона погашатиме свої цінні папери", - висловив свою думку щодо рефінансування ОВДП аналітик.

У зв'язку з цим Паращій заявив: розмови про дефолт за міжнародними боргами безпідставні. "Дефолт тільки посилить проблему - діра у фінансуванні буде ще більша", - вважає аналітик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА