13:10 21.04.2020

НБУ планує дозволити банкам відкривати рахунки віддалено й випускати депозитні сертифікати в банківських металах

2 хв читати
НБУ планує дозволити банкам відкривати рахунки віддалено й випускати депозитні сертифікати в банківських металах

Національний банк України (НБУ) розробив і запропонував порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків, яким пропонується дозволити банкам відкривати рахунки віддалено й випускати депозитні сертифікати в банківських металах.

Відповідні зміни запропоновано розміщеним на сайті регулятора проектом постанови правління центробанку "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів НБУ", пропонованим до обговорення до 17 травня.

Згідно з повідомленням, проект розроблено з метою виконання вимог закону України " Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", який набуде чинності 28 квітня.

Крім того, запропонований порядок відповідатиме внесеним змінам до законів щодо запобігання та протидії політичній корупції і змінам до Податкового кодексу у зв'язку з ратифікацією угоди з США для поліпшення виконання податкових правил і застосування положень закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків" (FATCA)", зазначає регулятор.

Згідно з проектом, Нацбанк пропонує дозволити банкам відкривати рахунок клієнту віддалено, не здійснювати повторну ідентифікацію та верифікацію в системі, а також закривати підзвітні рахунки, повідомивши про це органу, в якому клієнт числиться як платник податків. Окрім того, планується надати банкам право випускати ощадні (депозитні) сертифікати в банківських металах, ідеться в повідомленні.

У документі центробанк також прописав порядок відкриття і закриття рахунків інвесторів - юридичних осіб-резидентів за угодами про розподіл продукції, зокрема надання заяви відповідальної особи та свідоцтва про реєстрацію інвестора як платника податків.

Для відкриття аналогічних рахунків іноземними інвесторами, крім зазначених документів, потрібна копія свідоцтва про реєстрацію іноземного інвестора в уповноваженому органі виконавчої влади та копія довіреності, виданої представнику іноземного інвестора в Україні, йдеться в проекті.

Уточнюється, що банк може закрити такий рахунок у разі, якщо на ньому немає коштів і протягом трьох років поспіль за ним не здійснювалися операції. Водночас банк не може закрити рахунок клієнта, якщо кошти на ньому були заморожені, зазначено в проекті.

Згідно з документом, для відкриття рахунків відокремленими підрозділами іноземної неурядової організації, представництва або філії іноземної благодійної організації достатньо інформації з Єдиного державного реєстру.

Крім того, в проекті пропонується дозволити фізичним особам укладати договори за допомогою цифрового підпису.

НБУ зазначив, що порядок відкриття і закриття банками рахунків виборчих фондів буде прописано в окремому нормативно-правовому акті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

Більшість банкірів очікують зниження облікової ставки НБУ на 0,5 п.п.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА