20:35 22.04.2020

В Україні ціна газу для населення і тепловиків у квітні знизиться ще на 14,7%

2 хв читати
В Україні ціна газу для населення і тепловиків у квітні знизиться ще на 14,7%

Ціна постачання НАК "Нафтогаз України" природного газу для потреб населення і виробників тепла у квітні 2020 року становитиме 2,897 грн/куб. м (без ПДВ, транспортування магістральними та розподільними газопроводами та націнки газзбутів), що на 14,7% менше, ніж у березні 2020 року (3,396 грн/куб. м).

Порівняно з січнем-2020 квітнева ціна знизилася на 37,7%, коли вона становила 4,65 грн/куб. м (без ПДВ, транспортування і націнки газзбутів).

У НАК нагадали, що з січня 2020 року оптова ціна на природний газ у рамках спеціальних зобов'язань розраховується згідно з постановою Кабінету Міністрів №17 від 24 січня 2020 року. Основним індикативом є фактичні результати біржових торгів, які відбуваються з 1-го по 22-ге число розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі (ТТF).

Водночас із березня-2020 на внутрішньому ринку з'явився новий ліквідний ціновий індикатор, після проведення ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" тендера на закупівлю газу на період постачання на березень-грудень 2020 року.

"У зв'язку з цим під час розрахунку ціни газу для населення на квітень "Нафтогаз", як і в березні, обирав із двох можливих опцій: розрахованою за постановою КМУ і середньозваженою ціною переможців за результатами торгів на постачання газу "Оператора ГТС України". Незважаючи на рекордне здешевлення енергоносіїв на світових ринках найнижчими виявилися розрахунки, прив'язані до внутрішніх, а не зовнішніх індикаторів", - зазначили в НАК.

"Зниження ціни на газ третій місяць поспіль - позитивний сигнал для людей. Рахунки за газ у квітні мають знизитися і завдяки завершенню опалювального сезону, і завдяки зменшенню відпускної ціни "Нафтогазу". В підсумку, я сподіваюся, зменшиться навантаження на бюджети українських домогосподарств, які відчувають наслідки карантинних заходів", - зазначив голова правління НАК Андрій Коболєв.

Як повідомлялося, Україна взяла на себе зобов'язання з 1 травня 2020 року повністю лібералізувати ринок постачань газу побутовим споживачам і забезпечити умови для конкуренції в цьому сегменті.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Група є монополістом зі зберігання природного газу в підземних сховищах і транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА