11:00 23.04.2020

Fitch підтвердив рейтинг України "B" і погіршив його прогноз із позитивного на стабільний

3 хв читати
Fitch підтвердив рейтинг України "B" і погіршив його прогноз із позитивного на стабільний

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України на рівні "B" і погіршило прогноз за ним із "позитивного" до "стабільного", йдеться в повідомленні агентства.

"Перегляд прогнозу відображає значний вплив пандемії COVID-19 ... Підвищені макроекономічні та фіскальні ризики, пов'язані з цим безпрецедентним глобальним шоком, частково повернуть назад поліпшення в Україні останніми роками в плані зниження боргового тягаря, нормалізації перспектив зростання після геополітичних і економічних криз 2014-2015 років і знижену волатильність такого зростання", - зазначає Fitch.

Агентство прогнозує, що економіка України впаде у 2020 році на 6,5% після зростання на 3,2% у 2019 році, відображаючи пандемічний шок COVID-19 для світової економіки, заходи стримування і більш слабку валюту, яка впливає на інвестиції та приватне споживання. Споживанню також перешкоджатиме очікуване скорочення грошових переказів домашніх господарств (7,8% ВВП в 2019 році), йдеться в релізі.

Водночас Fitch зазначає, що шок буде частково пом'якшений низькою залежністю України від туризму, стосовно більш диверсифікованого товарного експорту (включаючи 40% сільськогосподарських сировинних товарів) і зниженими цінами на нафту, з огляду на статус країни як чистого імпортера.

"Ми очікуємо, що економіка відновиться до 3,5% у 2021 році відповідно до нашого середньострокового прогнозу зростання для України. Однак існують суттєві ризики для наших прогнозів, враховуючи невизначеність щодо масштабів і тривалості спалаху коронавірусу", - зазначає агентство.

Воно уточнює, що наступною запланованою датою перегляду суверенного рейтингу України буде 4 вересня 2020 року.

Fitch очікує, що інфляція в Україні в середньому становитиме 5,3% у 2020-му і 5,9% у 2021 році, що відповідає цільовим показникам НБУ (5%+/-1% у 2020 році).

За очікуваннями агентства, дефіцит бюджету цього року зросте до 7,1% ВВП порівняно з 2% ВВП у минулому, але у 2021-му цей він скоротиться до 3,4% ВВП.

"Держборг зросте до 57,1% ВВП (64% ВВП з урахуванням гарантій) і 57,4% у 2021 році, хоча у 2019 році цей показник був на рівні 44,4% (50,4% з гарантіями). Отже, він наблизиться до прогнозного середнього значення 60% для рівня "В" через більший дефіцит і різке зниження курсу гривні", - зазначає Fitch.

При цьому міжнародні резерви України у 2020 році знизяться до $22,9 млрд порівняно з $25,3 млрд на кінець 2019-го. Цього потребуватиме погашення держборгу та більш слабкий приплив капіталу, додали в агентстві.

Дефіцит рахунку поточних операцій залишиться на рівні 2,2% ВВП цього року завдяки стійкості експорту продовольчих товарів, що займає 40% від усього обсягу експорту. Також цьому посприяє зниження цін на імпорт енергоносіїв, зазначає агентство.

Агентство відзначає високі потреби країни в зовнішньому фінансуванні. Погашення зовнішнього боргу в 2020-му сягнуть $5,5 млрд, у 2021-му - $4,8 млрд.

"Fitch продовжує розглядати як базовий сценарій отримання Україною фінального підтвердження програми МВФ у першій половині цього року, хоча не виключає затримок", - ідеться в матеріалах.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

ЄС у середу спробує схвалити угоду про Автономні торговельні заходи, Україні запропоновано компроміс

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА