14:09 23.04.2020

"Укроборонпром" планують трансформувати у шість галузевих холдингів і потім ліквідувати

3 хв читати
"Укроборонпром" планують трансформувати у шість галузевих холдингів і потім ліквідувати

Реформа державного концерну (ДК) "Укроборонпром" передбачає створення шести галузевих холдингів навколо прогресивних підприємств концерну за принципом галузевої синергії компетенцій і потім - ліквідацію самого держконцерну, повідомив заступник гендиректора "Укроборонпрому", голова Офісу трансформацій концерну Роман Бондар.

"Керівництво "Укроборонпрому" переконане, що поточна модель управління концерном має бути змінена, оскільки вона не забезпечує ефективне управління більше ніж сотнею розрізнених підприємств-учасників", - наводить слова Бондаря прес-служба держконцерну з посиланням на його інтерв'ю виданню "Оборонно-промисловий кур'єр".

За словами Бондаря, в концерні готуються до створення шести держкорпорацій: ракетобудівної, авіаційної, авіаремонтної, бронетанкової, радарних та морських систем. Підготовкою їхніх стратегій у співпраці з керівниками підприємств займаються Офіс трансформацій і Стратегічний комітет.

"Наприклад, до складу бронетанкового холдингу, під кодовою назвою ZIMM, увійшли підприємства, які здійснюють ремонт, виготовляють компоненти, здійснюють дослідження та створюють кінцевий продукт. Такий собі повний виробничий цикл. Схожим чином будуть створені й інші галузеві холдинги", - повідомив заступник гендиректора.

За його словами, концепція реформи складається з двох частин: кінцева цільова модель трансформації та перехідна модель - те, як компанія працюватиме з моменту ухвалення необхідного законодавства.

"Укроборонпром" протягом двох років відіграватиме роль "центру управління польотами" для трансформацій і створення галузевих холдингів: проведе корпоратизацію підприємств, оздоровлення проблемних активів, сконцентрує виробництва, реалізує надлишкове майно.

У холдингах буде створено сучасну систему корпоративного управління, затверджено стратегію розвитку, програму капітальних інвестицій, продуктову лінійку, систему управління виробництвом та стандарти звітності.

Потім, зазначає Бондар, роль і значення "Укроборонпрому" точно зміняться, і ключове рішення держави, яке вона має ухвалити, - чи потрібна управляюча компанія для галузевих оборонних холдингів.

"Якщо потрібна, то цій управляючій компанії можуть бути делеговані функції корпоративного центру, з фокусом на залучення фінансування, розвиток нових видів бізнесу, контроль над реалізацією стратегії, зв’язками з державними органами тощо. Якщо не потрібна, то частина цих функцій може бути передана органам влади або новому ЦОВВ, плани на створення якого є в державі. Питання майбутнього "Укроборонпрому" необхідно вирішувати після створення нових галузевих холдингів, а не до", - вважає заступник гендиректора держконцерну.

При цьому, на його думку, реформа неможлива без змін законодавства: змін до закону "Про особливості управління об'єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі" і нового закону "Про корпоратизацію підприємств ОПК".

За словами Бондаря, наразі проекти законів перебувають на розгляді профільного комітету ВРУ, і реформа "Укроборонпрому" безпосередньо залежить від ефективності парламенту.

"Без необхідних законів термін створення корпорацій становитиме приблизно 2,5 років. З ухваленням законів - реально впоратися за 6-9 місяців", - зазначає він.

Водночас ще один заступник гендиректора концерну Мустафа Найєм на своїй сторінці у Facebook у четвер заявив: "Час сказати про це відкрито: державний концерн "Укроборонпром" у нинішньому вигляді має бути ліквідований".

Як повідомлялося, "Укроборонпром" на сьогодні об'єднує 116 підприємств.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА