11:57 27.04.2020

Boeing відмовився від покупки бізнесу бразильської Embraer

3 хв читати
Boeing відмовився від покупки бізнесу бразильської Embraer

Авіабудівна корпорація Boeing передумала купувати бізнес бразильського конкурента Embraer, що дозволить їй заощадити $ 4,2 млрд. Boeing повідомив, що вони не зуміли вчасно до 24 квітня домовитися про умови угоди, і концерн скористався правом розірвати угоду.

"Boeing активно працював більше двох років над підготовкою угоди з Embraer. В останні місяці ми вели продуктивні переговори, однак в кінцевому підсумку вони виявилися безуспішними. Ми всі прагнули вирішити спірні моменти до крайнього терміну укладання угоди, однак цього не сталося", - заявив відповідальний за угоду менеджер Boeing Марк Аллен.

У Embraer заявили, що Boeing відмовився від угоди незаконно і використовував неправомірні вимоги як привід, щоб не виконувати своїх зобов'язань. Бразильська компанія пообіцяла, що буде домагатися від Boeing компенсацій.

Рішення Boeing продиктовано "небажанням завершувати операцію в світлі власного фінансового становища авіаконцерну, а також інших ділових і репутаційних проблем", вважають в Embraer.

Про операцію Boeing і Embraer було оголошено в 2018 році. Boeing планував за рахунок придбання Embraer вийти на ринок регіональної авіації, де використовуються літаки місткістю близько 100 чоловік. Європейський концерн Airbus, головний конкурент Boeing, в 2018 році придбав програму узкофюзеляжних літаків Bombardier CSeries і ці 100-150-місцеві лайнери були включені в продуктову лінійку Airbus.

Угода передбачала в тому числі створення двох спільних підприємств. Одне з них мало займатися виробництвом пасажирських літаків і наданням супутніх послуг. Частка американської корпорації в ньому становила б 80%. Друге СП повинно було спеціалізуватися на просуванні військово-транспортного літака C-390 Millennium з часткою Embraer в 51%, Boeing - 49%.

Операція була схвалена в США, Китаї, Японії, і тільки переговори з Єврокомісією ще не встигли завершитися.

Які саме розбіжності завадили закрити операцію, компанії не уточнили. Експерти відзначають, що капіталізація Embraer впала на дві третини з початку 2020 року у зв'язку з фактичним колапсом глобальної авіаційної галузі в умовах пандемії коронавируса.

Джерела The Wall Street Journal стверджують, що Boeing не планує платити Embraer компенсацію за розірвання угоди, розмір якої, за умовами угоди, повинен скласти $ 75-100 млн.

Embraer була створена в 1969 році за підтримки уряду Бразилії. В даний час компанія займає третє місце в світі серед виробників комерційних літаків за обсягом виручки. Штат Embraer налічує близько 18 тис. Чоловік. Найбільш відомі моделі її лайнерів мають від 70 до 140 посадочних місць. Найменший лайнер Boeing має близько 130 посадкових місць.

З початку року капіталізація Boeing скоротилася майже на 60% через проблеми з поверненням до польотів літаків Boeing-737 MАX, а також кризи в галузі. Минулого місяця Boeing повідомив, що призупинить виплату дивідендів на невизначений термін, а також ухвалить низку інших заходів, щоб підтримати свій баланс в умовах кризи, викликаного пандемією коронавируса. Зокрема, авіаконцерн залучив кредит в розмірі $ 13,8 млрд.

В середині березня Boeing попросив у уряду США не менше $ 60 млрд фінансової допомоги для підтримки всієї аерокосмічної галузі країни.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА