12:09 27.04.2020

Верховний Суд відклав розгляд справи про вклади Суркісів у ПриватБанку та законність bail-in через тиск на суддів

3 хв читати
Верховний Суд відклав розгляд справи про вклади Суркісів у ПриватБанку та законність bail-in через тиск на суддів

Велика палата Верховного Суду через тиск у ЗМІ в понеділок відклала розгляд касаційної скарги Національного банку України (НБУ), Кабінету Міністрів і ПриватБанку (Київ) на рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень НБУ про визнання їх пов'язаними з ПриватБанком особами та визнання нечинними договорів обміну їхніх коштів у банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), пізніше викуплені державою за 1 грн, повідомив журналістам представник суду.

Як уточнили в суді, Верховний Суд заявить про тиск до прокуратури та Вищої ради правосуддя.

"У зв'язку з тим, що останніми днями на суддів Великої палати чиниться тиск через ЗМІ та інтернет-мережі, Велика палата Верховного Суду вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України та до Вищої ради правосуддя з відповідними заявами, тому розгляд справи сьогодні відкладено. Це певні статті, коментарі в соцмережах, у засобах масової інформації", - прокоментувала ситуацію журналістам прес-служба Верховного Суду.

Зазначається, що заяву буде оприлюднено найближчими днями.

"Для нас це означає, що розгляд справи відкладено, нам повідомлять пізніше, коли триватиме розгляд цієї справи. Поки що інформації немає", - сказав журналістам юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв.

При цьому він наголосив, що банк жодним чином не впливав на суд, а "надавав роз'яснення та інтерв'ю".

"Якщо йдеться про деякі інтерв'ю від банку щодо персональної оцінки тих чи інших речей, які відбуваються, впливу тих речей, які відбуваються, - це не є тиском на суд", - зазначив він.

Пожидаєв пояснив, що заява Верховного Суду не вплине на склад колегії суддів. "Це сформований перелік суддів, які входять до складу Великої палати. Тут немає можливості змінити колегію", - сказав він.

Як повідомлялося, на попередньому засіданні 16 березня, яке тривало понад 9,5 години, Верховний Суд завершив вивчення матеріалів справи й оголосив про перерву на невизначений термін для підготовки рішення. На ньому суд також ухвалив рішення про допуск преси на засідання.

Пізніше Нацбанк України повідомив, що Верховний Суд призначив розгляд касації на 27 квітня.

Вердикту Верховного Суду у цій справі очікує Шостий апеляційний адмінсуд, що розглядає апеляцію на рішення Окружного адмінсуду про визнання незаконною націоналізації ПриватБанку, а також Госпсуд Києва у справі за позовом Ігоря Коломойського і Triantal Investments про повернення їм акцій ПриватБанку.

ПриватБанк, згідно з наявною інформацією, раніше вже виконав рішення судів першої та апеляційної інстанцій на користь Суркісів. Однак для Нацбанку, Мінфіну та банку, крім цих виплат, важливим є питання обстояти законність процедури bail-in, оскільки в разі програшу шляхом сім'ї Суркісів, найімовірніше, підуть інші учасники цієї процедури, загальна сума якої перевищує 29 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА