19:22 28.04.2020

Попит населення та бізнесу на кредити у I кв. суттєво знизився, банки очікують подальшого спаду

3 хв читати
Попит населення та бізнесу на кредити у I кв. суттєво знизився, банки очікують подальшого спаду

Українські банки відзначають суттєве скорочення попиту населення та бізнесу на кредити у першому кварталі 2020 року, а також прогнозують спад цього показника у найближчі 12 місяців, свідчать результати проведеного Національним банком України (НБУ) опитування про умови банківського кредитування, яке оприлюднено на сайті регулятора.

Згідно з ним, банки також очікують найближчі 12 місяців значного погіршення якості кредитного портфеля, зростання ризиків, насамперед - кредитного, і сповільнення припливу коштів клієнтів.

У документі уточнюється, що за кредитами бізнесу в січні-березні 2020 року найбільше падіння спостерігалося на довгострокові позики і на кредити в інвалюті, тоді як попит на короткострокові кредити повільно зростав.

Зазначається, що у першому кварталі суттєво змінилися чинники попиту з боку бізнесу, зокрема скоротився вплив відсоткових ставок, тоді як запити на реструктуризацію боргу досягли максимуму з третього кварталу 2017 року. "Саме цей фактор і потреба в поповненні запасів та обігових коштів є визначальними для кредитного попиту великих підприємств", - йдеться в документі.

Водночас респонденти зазначили, що з боку малих і середніх підприємств (МСП) спостерігається суттєве зниження попиту на кредити для поповнення обігового капіталу та для капітальних інвестицій.

За оцінками банків, падіння попиту населення на споживчі кредити є найбільшим із 2015 року. Зазначається, що попит на іпотеку теж різко знизився, але переважно у декількох найбільших банках, тоді як 38% респондентів відзначили зростання цього показника.

"Скорочення попиту на споживче кредитування було зумовлено зменшенням витрат на товари тривалого вжитку та купівлю іноземної валюти. В падінні попиту на іпотеку ключову роль відіграли зменшення споживчої впевненості та заощаджень домогосподарств", - йдеться в документі.

Відповідно до огляду, у другому кварталі українські банки очікують значного зниження попиту і з боку підприємств - на кредити в інвалюті та на довгострокові позики, і з боку населення - на іпотечні та споживчі кредити.

У документі наголошується, що в січні-березні 2020 року половина респондентів посилила стандарти кредитування бізнесу. Уточнюється, що найсуттєвішими були вимоги до кредитів великим підприємствам і кредитів в інвалюті.

"На посилення стандартів найбільше впливали інфляційні, курсові та загальноекономічні очікування. Зокрема, для МСП найсуттєвіші - курсові очікування, тоді як для великих підприємств - очікування розвитку галузі або окремого підприємства", - зазначив Нацбанк.

Згідно зі звітом, у першому кварталі банки також посилили стандарти іпотечного та споживчого кредитування через зростання інфляційних ризиків і очікування зниження загальної активності та платоспроможності споживачів. Крім того, на посилення вимог до позичальників за іпотекою вплинули вартість ресурсів, балансові обмеження та курсові очікування.

Зазначається, що в січні-березні цього року рівень схвалення заявок, і домогосподарств, і бізнесу суттєво знизився. Респонденти планують надалі значно посилювати стандарти кредитування населення, свідчить опитування.

Згідно з його результатами, українські банки відзначають зростання всіх видів ризиків у першому кварталі, зокрема кредитний ризик зріс більше інших (баланс відповідей збільшився до 55,6%), а ризик ліквідності - менше (збільшення до 36,7%).

Крім того, очікування реалізації всіх ризиків протягом наступного кварталу також погіршилися і досягли свого максимуму з другого кварталу 2014 року. Так, у другому кварталі 2020 року українські банки очікують, що найбільше зросте кредитний ризик (баланс відповідей збільшився до 67%), а найменше - валютний (збільшення до 34,9%).

Опитування проводилося з 19 березня до 9 квітня 2020 року серед кредитних менеджерів 24 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 91%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА