13:00 29.04.2020

Нацбанк тимчасово утримається від штрафів для банків за недотримання норм закону про фінмоніторинг

2 хв читати
Нацбанк тимчасово утримається від штрафів для банків за недотримання норм закону про фінмоніторинг

Національний банк України (НБУ) тимчасово не штрафуватиме банки за невиконання вимог закону про фінансовий моніторинг, що набув чинності, за умови успішного проходження ними інших перевірок, повідомила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова в середу.

"Норми вже діють, але позиція регулятора така: банки вже мають розробляти процедури, щоб відповідати вимогам. Але якщо все інше під час перевірки - в порядку, то тимчасово ми не будемо штрафувати їх за невиконання цих норм", - сказала вона під час конференц-дзвінка "Інформаційний день з питань фінансового моніторингу і грошових переказів" у середу.

Водночас, за словами Рожкової, регулятор надасть небанківським фінустановам час на імплементацію закону, тому перевірки та вжиття заходів за порушення законодавства для них розпочнеться після 1 січня 2021 року.

"До 1 січня ми оцінюватимемо, найімовірніше, як склалася ситуація, де є прогалини між вимогами законодавства і нормативними актами регулятора, і процесами, процедурами, як вони працюють у готельних компаніях, щоб допомогти галузі побудувати правильну систему фінансового моніторингу", - резюмувала перший заступник глави НБУ.

Рожкова нагадала, що Нацбанк розробляє положення про фінмоніторинг для небанківських фінустанов. За її оцінками, спільне з небанківськими фінустановами доопрацювання відповідних процедур займе ще місяць.

Як наголосила заступник глави НБУ, закон про фінмоніторинг вимагає від банків ідентифікувати клієнтів та аналізувати операції по суті, а не за формальними ознаками.

Як повідомлялося, Верховна Рада в грудні 2019 року ухвалила в цілому закон про протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдження зброї масового знищення, він набув чинності з 28 квітня цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА