17:39 29.04.2020

МВФ попередив про можливі проблеми в разі законодавчого посягання на незалежність НАБУ - ЗМІ

2 хв читати
МВФ попередив про можливі проблеми в разі законодавчого посягання на незалежність НАБУ - ЗМІ

Глава місії Міжнародного валютного фонду в Україні Рон ван Роден попередив Офіс президента України, що можливі зміни законодавства про Національне антикорупційне бюро (НАБУ) призведуть до перегляду дій фонду в Україні, повідомила "Європейська правда" в середу з посиланням на лист Родена.

"Інституційна незалежність НАБУ та його глави є критичними складовими його ефективності й тому були важливими елементами попередніх програм МВФ. Будь-які законодавчі зміни, які звужують незалежність НАБУ, будуть сприйняті як відмова від попередніх антикорупційних зобов'язань і потребуватимуть коригування будь-якої нової програми", - цитує видання главу місії.

Відповідно до публікації, приводом для листа стали запропоновані зміни до законодавства, які розширять підстави для звільнення голови НАБУ, внісши до них рішення суду про адміністративне корупційне правопорушення. Роден вважає, що такі зміни шкодять продовженню співпраці України з МВФ, оскільки, на думку фонду, вони поставлять під сумнів незалежність бюро.

Глава місії МВФ також нагадав, що тиждень тому вже попереджав Офіс президента про проблеми в разі затвердження одного з таких законопроектів.

У представництві МВФ в Україні утрималися від коментарів агентству "Інтерфакс-Україна" щодо цієї інформації.

Як повідомлялося, парламентський комітет питань правоохоронної діяльності цього тижня рекомендував Верховній Раді прийняти в першому читанні законопроект №3133 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності протидії корупції в окремих правоохоронних та інших державних органах". Його автори пропонують виправити неточності в законах "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб", "Про прокуратуру", "Про Національне антикорупційне бюро України", "Про Державне бюро розслідувань", а також привести поняття, використовувані в цих законах, у відповідність до положень закону "Про запобігання корупції".

Зокрема, пропонується доповнити закон "Про Національне антикорупційне бюро України" положенням про те, що однією з підстав звільнення директора НАБУ з посади є набуття законної сили рішенням суду про притягнення його до адміністративної відповідальності за правопорушення, пов'язане з корупцією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА