20:38 05.05.2020

НКРЕКП пропонує тимчасово заборонити будівництво нових потужностей ВДЕ

2 хв читати
НКРЕКП пропонує тимчасово заборонити будівництво нових потужностей ВДЕ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) для вирішення проблеми розвитку "зеленої" генерації вважає за необхідне тимчасово, до вирішення питання про будівництво високоманеврових потужностей, заборонити будівництво нових об'єктів відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Відповідні пропозиції під час круглого столу "Подолання кризових явищ в українській енергетиці" у вівторок озвучив член комісії Дмитро Коваленко під час представлення регулятором свого бачення вирішення проблем розвитку ВДЕ. Коваленко, який презентував hard і light сценарії розвитку подій, наголосив, що тимчасові обмеження будівництва нових об'єктів "зеленої" генерації є необхідною для ухвалення в короткостроковій перспективі мірою незалежно від сценарію.

Перший варіант передбачає зниження "зеленого" тарифу (з/т) для СЕС і ВЕС до 9 і 8 євроцентів за 1 кВт-год відповідно, що приведе до економії в 15 млрд грн.

Для забезпечення інвесторам неупередженого ставлення до їхніх правомірних очікувань пропонується забезпечити їм можливість за рішенням уряду країни отримати відшкодування понесених капітальних, операційних і фінансових витрат із забезпеченням до 2030 року прибутковості на рівні прибутковості 10-річних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в євро з маржею в 2 процентних пункти (п. п.) з урахуванням раніше отриманих коштів за з/т.

Як альтернатива розглядається також можливість після відшкодування інвесторам капітальних, операційних і фінансових витрат впровадити до 2030 року доплату (feed-in premium) до ціни на ринку "на добу вперед" (РДВ) на рівні 3,8 євроцента за 1 кВт-год для СЕС і 1,3 євроцента - для ВЕС.

Крім того, сценарій hard передбачає створення стратегічного резерву в розмірі 7 млрд грн для забезпечення операційної безпеки. Сформувати такий резерв пропонується за рахунок збільшення тарифу НЕК "Укренерго" на диспетчеризацію.

У свою чергу варіант light передбачає зниження "зеленого" тарифу на 30% для СЕС і на 15% для ВЕС, що, за оцінками регулятора, дасть економію в 11 млрд грн.

Кожен із двох зазначених сценаріїв передбачає можливість безоплатних обмежень вироблення ВДЕ обсягом не більше ніж 20%, введення 100%-ї відповідальності за небаланси, забезпечення механізму компенсації обмеження відпуску ВДЕ за командою диспетчера, а також скасування для побутових споживачів пільгового тарифу на перші 100 кВт-год спожитої електроенергії в розмірі 90 коп./кВт-год.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА