08:32 06.05.2020

ДІЯРУ не вбачає в обмеженнях енергоблоків АЕС порушень норм безпеки

2 хв читати
ДІЯРУ не вбачає в обмеженнях енергоблоків АЕС порушень норм безпеки

Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) не вбачає в рішеннях щодо режимів роботи атомних станцій будь-яких порушень правил і норм безпеки, повідомив глава інспекції Григорій Плачков у вівторок під час "круглого столу", присвяченого проблемам в електроенергетичній галузі.

Він зазначив, що відповідно до Технічного регламенту безпечної експлуатації (ТРБЕ - основний документ, що визначає безпеку експлуатації блоків), енергоблоки АЕС можуть безпечно експлуатуватися в наступних режимах: робота на потужності, мінімально контрольований рівень потужності, "гаряче зупинення", "напівгаряче зупинення", зупинка для випробувань, "холодне зупинення", зупинка для ремонту, і перевантаження палива.

При цьому, він додав, що рішення щодо вибору режиму експлуатації енергоблоку затверджується організацією, яка експлуатує самостійно і відповідно до нормативно-правових актів з ядерної та радіаційної безпеки.

"Ми не вбачаємо в діях "Енергоатому" щодо обмеження роботи енергоблоків будь-яких порушень правил і норм з ядерної та радіаційної безпеки", - сказав Плачков.

Перед цим, в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін підтвердив, що оновлений в кінці квітня прогнозний баланс об'єднаної електроенергетичної системи країни вимагає від "Енергоатому" виведення в резерв ще двох (крім енергоблоку №2 Запорізької АЕС) атомних блоків.

"Енергоатом" буде намагатися використовувати час вимушеного простою, наскільки це буде можливо, для оптимізації графіків проведення планових ремонтів. Енергоблоки, які перебуватимуть у резерві, будуть підтримуватися в "холодному" стані протягом всього періоду з готовністю переходу в "гарячий" стан і виходу на повну потужність у термін до 2 діб у разі поліпшення ситуації з енергоспоживанням", - сказав він.

Як повідомлялося, 21 квітня Запорізька АЕС відключила другий блок від енергосистеми і вивела його в резерв у зв'язку з балансовими обмеженнями. Пізніше стало відомо, що "Енергоатом", після перегляду прогнозного балансу енергосистеми, направив "Укренерго" доопрацьований оперативний графік експлуатації блоків АЕС в 2020 році, згідно з яким компанія готується до виведення в резерв з 10 травня енергоблоку №6 Запорізької АЕС і енергоблоку №3 Рівненської АЕС.

Крім того, також передбачається робота на зниженій потужності: блоків №3,4,6 ЗАЕС в грудні, блоку №1 Южно-Української АЕС - з квітня до серпня, блоки №2 і №3 цієї станції - з серпня до жовтня і з квітня до грудня відповідно. Зі свого боку, блок №1 Рівненської станції працюватиме на зниженій потужності з квітня до травня і з липня до жовтня, енергоблок №2 РАЕС - з квітня до червня і з липня до жовтня. Перший блок Хмельницької АЕС працюватиме на зниженій потужності з травня до серпня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА