17:45 06.05.2020

Верховний Суд розгляне справу про вклади Суркісів у ПриватБанку 15 червня

3 хв читати
Верховний Суд розгляне справу про вклади Суркісів у ПриватБанку 15 червня

Велика палата Верховного Суду 15 червня о 10:30 продовжить розгляд касаційної скарги Нацбанку України (НБУ), Кабінету Міністрів і ПриватБанку (Київ) на рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень НБУ щодо визнання їх пов'язаними з ПриватБанком особами і визнання недійсними договорів обміну їхніх коштів у банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), пізніше викуплені державою за 1 грн, повідомила прес-служба Верховного Суду в середу.

Як повідомлялося, 27 квітня Велика палата Верховного Суду зняла з розгляду цю справу через звернення суддів до Офісу генерального прокурора та Вищої ради правосуддя із заявою про тиск на суд.

У відповідній скарзі судді зазначили, що вважають заяву генерального прокурора Ірини Венедіктової у цій справі "втручанням у діяльність суду, способом впливу і тиску з метою затвердження ним рішення на користь однієї зі сторін".

Крім того, у своїй скарзі судді часто згадують лідера партії "Демократична сокира", а також по разу - уболівальників футбольного клубу "Динамо Київ" та одного з членів наглядової ради ПриватБанку.

У НБУ агентству "Інтерфакс-Україна" уточнили, що напередодні отримали інформацію про розгляд справи 18 травня від секретаря суду.

Раніше на сайті Офісу генерального прокурора було оприлюднено повідомлення про те, що орган є на боці державного ПриватБанку, Кабміну і НБУ в судовому спорі про законність конвертації коштів колишніх власників ПриватБанку і пов'язаних із ними осіб в акції банку (bail-in).

"Обов'язок Офісу генпрокурора - відстоювати закон, права людини та інтереси держави. Наразі прокурори здійснюють це у Великій палаті Верховного Суду в одній із справ, пов'язаних із націоналізацією ПриватБанку (про вклади братів Суркісів - ІФ)", - зазначала генпрокурор, уточнюючи, що в цій справі забезпечення верховенства права і законності, а також інтерес держави та кожного громадянина збіглися.

Як уточнював юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв, скарга Верховного Суду не вплине на склад колегії суддів. "Це сформований перелік суддів, які входять до складу Великої палати. Тут немає можливості змінити колегію", - пояснював він.

Як повідомлялося раніше, на попередньому засіданні, що відбулося 16 березня і тривало понад 9,5 години, Верховний Суд завершив вивчення матеріалів справи й оголосив про перерву для підготовки рішення. На ньому ж суд ухвалив рішення про допуск преси на засідання.

Вердикту Верховного Суду у цій справі очікує Шостий апеляційний адмінсуд, що розглядає апеляцію на рішення Окружного адмінсуду про визнання незаконною націоналізації ПриватБанку, а також Госпсуд Києва у справі за позовом Ігоря Коломойського і Triantal Investments про повернення їм акцій ПриватБанку.

ПриватБанк, згідно з наявною інформацією, раніше вже виконав рішення судів першої та апеляційної інстанцій на користь Суркісів. Проте для Нацбанку, Мінфіну і банку, окрім цих виплат, важливим є питання відстояти законність процедури bail-in, оскільки в разі програшу шляхом сім'ї Суркісів, найімовірніше, підуть інші учасники цієї процедури, загальна сума якої перевищує 29 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА