20:32 06.05.2020

Fitch може знизити рейтинг "Укрзалізниці" через низьку ліквідність

2 хв читати
Fitch може знизити рейтинг "Укрзалізниці" через низьку ліквідність

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings помістило довгострокові і короткостроковий рейтинги дефолту емітента (РДЕ) "B" "Укрзалізниці" в список Rating Watch "негативний" на тлі низької ліквідності і слідом за погіршенням прогнозу з суверенного рейтингу України до "стабільного", йдеться в повідомленні агентства.

"Ця рейтингова дія ... відображає нашу думку про скорочення ліквідності, доступної для використання, яка не покриває обслуговування боргу в повному обсязі в 2020 році, а також негативний вплив пандемії коронавірусу на економіку країни", - зазначає Fitch.

Водночас агентство рейтингує "Укрзалізницю", виходячи з оцінки кредитоспроможності компанії на самостійній основі, на рівні "b", що в поєднанні зі скоринговим балом 27,5 відповідно до методології рейтингування компаній, пов'язаних з державою, обумовлює рейтинг компанії на одному рівні з РДЕ України.

"Графік погашення боргу УЗ на 2020 рік містить виплату до 9 000,6 млн грн до кінця 2020 року, що істотно впливає на вже ослаблену позицію ліквідності. На кінець квітня-2020 показник покриття ліквідності у компанії (доступні невибрані кредитні лінії і не обмежені у використанні грошові кошти до запланованих погашень) становив менш 1x", - відзначають в Fitch.

На його думку, доступна для використання ліквідність "Укрзалізниці" (5,74 млрд грн на кінець квітня) є недостатньою для покриття очікуваних виплат з боргу з термінами погашення в 2020 році.

Згідно зі звітом, сумарний борг "Укрзалізниці" на кінець 2019 року стабілізувався на рівні 32,65 млрд грн. Борг компанії в 2019 році на 55,8% складався з єврооблігацій і на 91,2% є валютним.

Агентство також зазначає, що фінансовий профіль "Укрзалізниці" як і раніше, схильний до ризиків, пов'язаних з ринком сировинних товарів, і до валютного ризику, поряд з геополітичними ризиками, пов'язаними з двосторонніми відносинами з Росією.

Fitch прогнозує, що через пандемію коронавірусу співвідношення чистого боргу до EBITDA УЗ в 2020 році може істотно погіршитися - до 11,4x з подальшим поліпшенням до 10x на кінець 2024 року (за підсумками 2019 року оцінювався на рівні 1,3x).

"Даний несприятливий сценарій виходить з істотного стресу як з операційних доходів, так і з операційних витрат, обумовлених затримками в діяльності, викликаними пандемією коронавірусу", - підкреслюють в агентстві.

Ключові допущення Fitch для рейтингового сценарію УЗ містять в собі можливе зниження операційних доходів компанії на 12,5% у 2020 році з очікуваним середнім збільшенням на рівні 8,2% у 2021-2024 роках. Також агентство очікує зростання операційних витрат компанії в середньому на 6,8% у 2020-2024 роках.

Як повідомлялося, Fitch Ratings 13 вересня 2019 року підвищив довгостроковий і короткостроковий кредитний рейтинг "Укрзалізниці" в іноземній і національній валюті до суверенного рівня - "B" з "В-".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА