15:24 07.05.2020

ДБР розпочало розслідування обмеження вироблення електроенергії на АЕС

2 хв читати
ДБР розпочало розслідування обмеження вироблення електроенергії на АЕС

Державне бюро розслідувань (ДБР) розпочало досудове розслідування за фактом можливих неправомірних дій посадових осіб Міністерства енергетики та захисту довкілля України у зв'язку зі зниженням потужності енергоблоків атомних електростанцій на користь збільшення обсягів закупівлі електроенергії у приватних компаній.

"Посадові особи міністерства затвердили оновлений прогнозний баланс електроенергії об’єднаної енергетичної системи України на 2020 рік. Ним передбачено виведення підприємства державного сектору економіки атомної галузі в резерв та роботу на зниженій потужності енергоблоків. Натомість збільшено обсяг закупівлі електроенергії у приватних компаній", - повідомляється на сайті відомства в четвер.

У зв'язку з цим, як зазначають у ДБР, відбувається зниження виробництва атомної галузі на 8,6%, що може призвести до зупинки енергоблоків АЕС, "збитків державному бюджету України та банкрутства об'єкта державної власності, який має стратегічне значення для економіки та безпеки держави".

Як повідомлялося, 21 квітня Запорізька АЕС відключила другий блок від енергосистеми і вивела його у резерв у зв'язку з балансовими обмеженнями. Пізніше стало відомо, що "Енергоатом" після перегляду прогнозного балансу енергосистеми скерував "Укренерго" доопрацьований оперативний графік експлуатації блоків АЕС у 2020 році, згідно з яким компанія готується до виведення в резерв з 10 травня енергоблоку №6 Запорізької АЕС і енергоблоку №3 Рівненської АЕС.

Крім того, передбачається робота на зниженій потужності: блоків №3, 4, 6 ЗАЕС у грудні, блока №1 Южно-Української АЕС - з квітня до серпня, блоків №2 і №3 цієї станції - із серпня до жовтня та з квітня до грудня відповідно. У свою чергу блок №1 Рівненської станції працюватиме на зниженій потужності з квітня до травня та з липня до жовтня, енергоблок №2 РАЕС - із квітня до червня та з липня до жовтня. Перший блок Хмельницької АЕС працюватиме на зниженій потужності з травня до серпня.

У Державній інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) заявили, що не вбачають у рішеннях щодо режимів роботи атомних станцій будь-яких порушень правил і норм безпеки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА