19:06 07.05.2020

Рішення суду про виплату ПриватБанком понад $250 млн Суркісам неможливо добровільно або примусово виконати - міністр юстиції

3 хв читати
Рішення суду про виплату ПриватБанком понад $250 млн Суркісам неможливо добровільно або примусово виконати - міністр юстиції

Рішення Печерського райсуду від 9 лютого 2017 року про виплату державним ПриватБанком (Київ) понад $250 млн на користь шести офшорних компаній братів Суркісів неможливо добровільно або примусово виконати, повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

"Ми не стягуємо і не вимагаємо стягнути 7 млрд грн (або $250 млн) із ПриватБанку. Ми виконуємо ухвалу суду, яка вимагає від ПриватБанку обслуговування депозитів (і біс його знає як це зробити). Якби ми справді повинні були стягнути 7 ярдів на користь компаній Суркіса, ми б давно це зробили без особливих проблем", - написав він у Facebook у четвер.

Як повідомлялося з посиланням на прес-службу ПриватБанку, банк 5 травня отримав від держвиконавця Печерського відділу державної виконавчої служби (ДВС) Міністерства юстиції чотири нові постанови про примусове виконання рішення Печерського райсуду від 2017 року.

Як пояснив Малюська, 28 квітня одразу шість британських компаній-стягувачів (кожна окремо) звернулися із заявою про примусове виконання відповідного рішення, а 29 квітня ДВС Печерського району відкрила виконавче провадження і направила відповідне повідомлення боржнику.

На думку міністра юстиції, розгортання цієї справи буде таким самим, як і раніше, - ДВС повідомить ПриватБанк про необхідність виконання постанови суду і, ймовірно, оштрафує банк за невиконання, а також направить матеріали до правоохоронних органів, оскільки такий алгоритм прописаний у законі. Він додав, що "ніхто жодних грошей нікому не перерахує".

"Розв'язка настане точно не раніше розгляду Великою палатою ВСУ справи про законність (або ж незаконність) конвертації депозитів у акції (так званий bail-in) у червні цього року", - написав він.

Як повідомлялося, 15 квітня Київський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу держвиконавця, залишивши в силі постанову судді Печерського районного суду В'ячеслава Підпалого, яким він зобов'язав державний ПриватБанк виплатити понад $250 млн на користь компаній братів Суркісів.

Зазначалося, що ПриватБанк також подав апеляцію на цю постанову судді Підпалого, проте жодної інформації щодо її розгляду суд поки що не надав.

Раніше, в лютому 2020 року, суддя Підпалий зобов'язав ПриватБанк компенсувати офшорним компаніям Суркісів кошти, які вони в 2012-2014 роках розмістили на рахунках кіпрської філії фінустанови, і відсотки, які повинні були нараховуватися за умовами депозитних договорів. Отже, він роз'яснив рішення Печерського райсуду Києва від 9 лютого 2017 року на підставі заяви державного виконавця, про яку, за словами міністра юстиції Дениса Малюськи, його просив сам ПриватБанк.

"Вищезазначене рішення Печерського райсуду Києва (...) ще в 2017 році було залишено в силі судом апеляційної інстанції, проте досі не виконано ПриватБанком. У зв'язку з цим правоохоронні органи України з травня 2017 року зареєстрували декілька кримінальних проваджень (невиконання судового рішення, яке набуло законної сили)", - зазначив адвокат Суркісів Віктор Боруха.

У свою чергу юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв наголошував, що ПриватБанк звернувся за роз'ясненням, оскільки виконання ухвали Печерського суду Києва від 9 лютого 2017 року було неможливим, оскільки банк уже виконав умови депозитного договору в 2016 році в рамках процедури bail-in.

Як повідомлялося, наприкінці 2016 року під час націоналізації банку грошові кошти, розміщені сім'єю Суркісів і їхніми компаніями на депозитних рахунках ПриватБанку і його філій потрапили під процедуру bail-in, оскільки Суркіси були визнані пов'язаними з ПриватБанком особами.

Суркіси намагаються оскаржити внесення їх до процедури bail-in в судах. Зокрема, Верховний Суд України 15 червня продовжить розгляд касаційної скарги Нацбанку України, Кабінету Міністрів і ПриватБанку на рішення судів нижчих інстанцій на користь Суркісів з приводу їхніх коштів у банку на суму понад 1 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА