21:21 07.05.2020

Обсяг обговорюваної допомоги МВФ Україні на 18 міс. залишається незмінним, завершення переговорів очікується до 15 травня

3 хв читати
Обсяг обговорюваної допомоги МВФ Україні на 18 міс. залишається незмінним, завершення переговорів очікується до 15 травня

МВФ у зв'язку з масштабною фінансово-економічною кризою в світі через COVID-19 і загальною економічною невизначеністю щодо тривалості та інтенсивності наслідків пандемії змінив підходи до тривалості програм з країнами і пропонує Україні варіант співпраці з короткою програмою кредитування stand-by без зменшення розмірів на період її дії, повідомив Мінфін України.

"Основна різниця між цими програмами полягає в терміні їх реалізації: stand-by - 1,5 року, EFF - 3 роки ... Сума програми на відповідні періоди залишається незмінною", - йдеться в повідомленні відомства в Facebook у четвер увечері.

Водночас Мінфін зазначає, що поки переговорні процеси з МВФ тривають і питання про модальність програми (EFF або stand-by) ще дискутується.

"Уряд планує фіналізувати переговори з МВФ наступного тижня", - зазначило відомство.

Раніше в цей день представник МВФ Джеррі Райс (Gerry Rice) повідомив, що Україна і МВФ у рамках переговорів про нову програму співпраці переорієнтувалися з попередньо узгодженої 3-річної програми розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand-by.

"Коли ситуація відновиться, фокус знову може зміститися на рішення проблем довгострокових структурних реформ в Україні, щоб сприяти більш сильному і більш інклюзивної зростання", - сказав представник Фонду.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський, Національний банк України і попередній уряд на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми EFF на $ 5,5 млрд. Ця програма повинна була замінити 14-міс. програму stand-by на SDR2,8 млрд, або близько $ 3,9 млрд, розраховану підтримати країну у період президентських і парламентських виборів у минулому році і завершилася 17 лютого цього року.

Україна змогла отримати за stand-by лише перший транш SDR1 млрд (близько $ 1,4 млрд). Потім планувалися ще два транші за підсумками піврічних переглядів, однак у зв'язку зі зміною президента і уряду країни після виборів було вирішено почати розробку нової програми співпраці. В результаті в 2019 році фінансування з боку Фонду було відсутнє, тоді як Київ заплатив майже SDR1,4 млрд.

Позитивне рішення МВФ за новою програмою дозволить уряду отримати також макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $ 1,0 млрд).

Розмір нової програми stand-by, на обговорення якої переключилися Україна і МВФ, поки невідомий, хоча раніше розмір програми EFF, за даними близьких до переговорів джерел, вдалося збільшити орієнтовно до $ 8 млрд.

Для позитивного рішення Фонду України необхідно прийняти закон про регулювання банківської діяльності (так званий "антиколомойський" законопроект). Передбачається, що Верховна Рада розгляне його в остаточному читанні в середу, 13 травня. Київ розраховує отримати перші кошти МВФ ще до кінця цього місяця, на який припадає погашення випущених 5 років тому під гарантії США єврооблігацій на $ 1 млрд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА