18:06 14.05.2020

"Нафтогаз" поклав організацію і супровід міжнародних арбітражів на екс-заступника міністра закордонних справ Зеркаль

2 хв читати
"Нафтогаз" поклав організацію і супровід міжнародних арбітражів на екс-заступника міністра закордонних справ Зеркаль

Радник голови правління НАК "Нафтогаз України" Олена Зеркаль очолила організацію роботи та супровід міжнародних арбітражів та іноземних судових і виконавчих проваджень групи в спорах із ПАТ "Газпром" і у справах проти Російської Федерації.

Згідно з прес-релізом НАК, відповідний функціонал Зеркаль отримала у зв'язку з трансформацією організаційної структури групи "Нафтогаз".

"Напрям, за який я відповідаю в "Нафтогазі", є вкрай важливим і для компанії, і для України, оскільки йдеться про довгострокові цілі інтеграції нашої держави у світовий ринок задля кращих бізнес-умов і задля захисту енергетичної безпеки. Тому робота над розпочатими процесами та арбітражами не лише не зупиниться, а й посилиться", - наводяться в повідомленні слова Зеркаль.

У НАК нагадали, що в 2014-15 рр. на посаді заступника міністра закордонних справ України Зеркаль займалася питаннями європейської інтеграції, зокрема лібералізацією візового режиму з ЄС, а також представляла Україну у Міжнародному суді ООН та арбітражах у справах проти Росії (про фінансування тероризму та расової дискримінації, порушення Росією Конвенції ООН з морського права та порушення імунітету військових кораблів і членів екіпажу).

Також вона була задіяна в роботі української команди в переговорах про продовження транзиту російського газу в Європу після 2019 року, а також брала активну участь у переговорах Україна-ЄС-Росія щодо укладення "зимових пакетів" у 2014-2015 і 2015-2016 рр. На посаді заступника міністра Зеркаль також була залучена до протидії будівництву газопроводу "Північний потік-2".

Раніше, 13 травня, виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко повідомив про отримане попередження щодо скорочення його посади в компанії та звільнення через два місяці. За його словами, найбільш логічним поясненням його звільнення є відхід від пріоритетів з ефективного захисту інтересів України у відносинах із російським "Газпромом" і боротьбі з корупцією в газовій галузі та "Нафтогазі". Зокрема, йдеться про підготовлений його командою детальний аналіз можливостей щодо подання нових позовів проти "Газпрому" на $17,3 млрд.

Як повідомлялося, Вітренко на початку лютого 2020 року повідомив, що "Нафтогаз" розглядає можливості подання нових позовів до "Газпрому" в міжнародний арбітраж і антимонопольний орган ЄС. За його словами, вивчається питання перенесення точок передачі газу на кордон РФ-Україна за поточними контрактами європейських компаній, розблокування експорту газу незалежними газодобувними компаніями РФ, розблокування транзиту середньоазіатського газу, а також відшкодування отриманих збитків від участі "Газпрому" в боргових зобов'язаннях RosUkrEnergo.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом зі зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА