19:19 19.05.2020

Коломойський опинився під розслідуванням великого журі США за обвинуваченням у відмиванні грошей

3 хв читати
Коломойський опинився під розслідуванням великого журі США за обвинуваченням у відмиванні грошей

Екс-співвласник ПриватБанку Ігор Коломойський перебуває під слідством федерального великого журі США за обвинуваченням у відмиванні сотень мільйонів доларів у сфері нерухомості США, стверджує видання BuzzFeed News, посилаючись на два джерела, обізнаних із розслідуванням.

"Розслідування великого журі в Клівленді є рідкісною спробою системи правосуддя США націлитися на впливового олігарха і відстежити мільйони, які він і його партнери нібито відправили через американські банки-кореспонденти", - зазначено в матеріалі, опублікованому у вівторок.

В інтерв'ю BuzzFeed News Коломойський сказав, що не знав про розслідування великого журі та що обвинувачення на його адресу з боку банківських регуляторів були навмисними для експропріації ПриватБанку, а "діра" в балансі банку була штучно створена Нацбанком. За словами екс-власника Приватбанку, він не порушував жодних законів і з ним ніхто не спілкувався з Міністерства юстиції США.

Його партнер по ПриватБанку Геннадій Боголюбов також заявив виданню, що будь-яка нерухомість, куплена в США, була придбана на законних підставах, зазначивши, що американські правоохоронні органи не ставили йому жодних питань.

Звільнений у березні цього року з посади генпрокурора України Руслан Рябошапка сказав BuzzFeed News, що причиною стала справа ПриватБанку. За даними видання, в зв'язку з розслідуванням великого журі в США федеральні агенти неодноразово їздили в Україну, зокрема в лютому, де вони зустрічалися з Рябошапкою і слідчими з Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), щоб обговорити справу проти 57-річного олігарха і його партнера. Директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що співпрацює з ФБР у рамках "розслідування, що триває", але відмовився уточнити подробиці через угоду про конфіденційність з ФБР. Міжнародна команда Міністерства юстиції з відмивання грошей і клептократії також взяла участь у поїздці, уточнюється в матеріалі.

Згідно з ним, федеральні агенти більше року відстежували мільйони доларів, які були відправлені в США від компаній, що належать Коломойському і Боголюбову, для купівлі об'єктів нерухомості.

Як повідомлялося, уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів ПриватБанку Коломойського і Боголюбова, прийняв рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Екс-власники банку вважають проведену націоналізацію, в результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них відшкодування збитку. Нині сторони ведуть судові суперечки, як в Україні, так і в зарубіжних юрисдикціях.

Крім того, ПриватБанк у позові від 21 травня 2019 року в канцелярський суд штату Делавер (США) обвинувачує екс-власників у нібито відмиванні, приблизно, $ 622,8 млн, які були видані у вигляді кредитів комерційним компаніям, проте потім були використані іншими компаніями на покупку активів в США.

У квітні цього року ПриватБанк подав новий позов у кіпрські суди, вимагаючи відшкодування збитків у розмірі $ 5,5 млрд щодо схем, які несуть ознаки шахрайства та відмивання грошей. Після цього позову загальна сума претензій, заявлена ПриватБанком проти Коломойського і Боголюбова і пов'язаних з ними осіб і компаній в Англії, на Кіпрі, в США та Ізраїлі, перевищила $ 10 млрд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА