13:56 23.05.2020

"Енергоатом" передбачає зняти обмеження з продажу електроенергії ГарПоку в червні

3 хв читати

НАЕК "Енергоатом"має намір у червні повернутися до поставок ДП "Гарантований покупець" електроенергії в рамках спеціальних зобов'язань (ПСО) в повному обсязі.

"Із понеділка буде укладено новий договір з ГарПоком на постачання йому електроенергії в червні в повному обсязі. Ми провели аналіз ситуації та сценаріїв, які у нас розвивалися з ДП із лютого, і дійшли висновку, що і для ГарПока, і для нас найефективнішим є введення таких обмежень на короткостроковий період", – сказав т.в.о. президента "Енергоатому" Петро Котін у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому він наголосив, що обмеження відпуску "ГарПоку" електроенергії, що діють з середини лютого, було введено через велику заборгованість ДП і виключно з метою захисту інтересів генеруючої компанії.

Котін уточнив, що за вже відпущену електроенергію "ГарПок" винен "Енергоатому" понад 5 млрд грн, а рівень його розрахунків в середньому становить близько 50%, висловивши сумнів у тому, що ситуація з погашенням боргів може бути залагоджена найближчим часом і що "ГарПок" зможе уникнути накопичення заборгованості перед атомною генерацією надалі.

Водночас, за його словами, "Енергоатом" знову змушений буде ввести обмеження відпуску електроенергії "ГарПоку", якщо ДП не розраховуватиметься за неї і "знову увійде в борги".

При цьому керівник генкомпанії заявив, що для покриття потреб населення достатньо і половини виробленої їй електроенергії. Зупинення продажу "Енергоатомом" електроенергії на торгах Української енергобіржі, куди компанія почала виходити з 1 квітня, після посилення обмежень "ГарПоку", Котін пояснив критикою цих дій профільним міністерством.

"Із боку Мінекоенерго прозвучала серйозна критика на нашу адресу, що через свої пропозиції на УЕБ ми руйнуємо схему роботи і ціноутворення на ринку", - прокоментував Котін.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 20 травня зменшив для НАЕК "Енергоатом" частку обов'язкового продажу держпідприємству "гарантований покупець" виробленої генкомпанією електроенергії до 80% з діючих 85%. Із 29 березня "Енергоатом" обмежив на 40% відпуск електроенергії ДП "ГарПок" з постачанням на квітень через заборгованість останнього, з 12 лютого таке обмеження становило 25%.

НАЕК "Енергоатом" виходив на торги УЕБ із 1 квітня, реалізувавши на кількох торгових сесіях протягом місяця 0,5 млн МВт-год електроенергії базового навантаження (близько 15% запропонованого обсягу), ціни продажу порівняно зі стартовими зменшувалися від 18,3% до третини і становили від 1014 грн/МВт-год до 1254 грн/МВт-год. За результатами торгів у травні, 8 травня компанія реалізувала всі запропоновані до продажу 216 тис. МВт-год електроенергії базового навантаження за ціною 1059,28 грн/МВт-год, що на 24,4% нижче за стартову (1400 грн/МВт-год), 4 травня – 332,928 тис. МВт-год (60% запропонованого обсягу) за ціною 1223,41 грн/МВт-год (на 12,6% нижче за стартову, що становить 1400 грн/МВт-год). Останні торги відбулися 12 травня, на яких було реалізовано 55,296 тис. МВт-год електроенергії базового навантаження за ціною 1057,85 грн/МВт-год, що на 24,5% нижче за стартову (1400 грн/МВт-год).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА