21:11 25.05.2020

Легальний ринок нагріваного тютюну в Україні може скоротитися вдвічі, нелегальний зрости вп’ятеро - думка

2 хв читати
Легальний ринок нагріваного тютюну в Україні може скоротитися вдвічі, нелегальний зрости вп’ятеро - думка

Підписаний президентом податковий закон №466-IX (законопроект №1210) у перспективі може призвести до падіння легального ринку тютюновмісних виробів для електричного нагріву (ТВЕН) удвічі та зростання нелегального більш ніж уп'ятеро, повідомила компанія "Філіп Морріс Україна" агентству "Інтерфакс-Україна".

У компанії зазначили, що одна з норм закону передбачає різке та одноразове підвищення з початку 2021 року ставки акцизного податку на тютюновмісні вироби для електричного нагріву вчетверо, що, за інформацією "Філіп Морріс Україна", призведе до різкого зростання цін на ТВЕН більше ніж на 50%.

"У результаті ціна на ТВЕН в Україні стане вищою, ніж у сусідніх країнах, таких як Молдова, Білорусь та Росія. Так, ціна за стандартну транспортну упаковку (200 блоків) у Молдові стане нижчою за вітчизняну на $670, у Білорусі - на $750, а в Росії - на $540", - зазначили в тютюновій компанії.

Результатом такого сценарію буде руйнування легального ринку цього виду продукції та зростання її сірого імпорту і контрабанди в Україну з сусідніх країн - насамперед із Росії та Білорусі, пояснює "Філіп Морріс Україна".

"За нашими підрахунками, легальний ринок ТВЕН може скоротитися на 50%, а нелегальний - зрости більш ніж уп'ятеро. Положення закону №466-IX фактично знищать легальний ринок ТВЕН в Україні, що призведе до падіння надходжень до бюджету", - зауважили в компанії.

При цьому зазначено, що понад 600 тис. повнолітніх курців в Україні перейшли з традиційних сигарет на системи електричного нагріву тютюну, і різке зростання цін може змусить частину тих, хто вже перейшов на ТВЕН, перейти на контрабандну продукцію, а решту - повернутися до більш шкідливих традиційних сигарет.

"Філіп Морріс Україна" вважає, що з метою недопущення дестабілізації ринку має бути передбачене планове та поступове підвищення ставок акцизного податку на ТВЕН.

"Крім того, оскільки ці продукти не є сигаретами і мають потенціал зниження ризику, вони мають оподатковуватися інакше, ніж традиційні сигарети. Профільна асоціація "Укртютюн" уже внесла пропозицію індустрії уповільнити темпи зростання ставок акцизу на ТВЕН до 35% на рік, що відповідатиме європейській практиці", - повідомили в компанії.

Як повідомлялося, президент 21 травня підписав скандальний закон із поправками до Податкового кодексу щодо удосконалення адміністрування податків та усунення технічних неузгодженостей у податковому законодавстві, ухвалений 16 січня цього року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

"Укрнафта" й АРМА звернулися до АМКУ по дозвіл на концентрацію для управління активами групи "Татнефть"

"Аврора" стане першим орендарем М10 Lviv Industrial Park

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА