21:40 25.05.2020

Міжнародні інвестори ВДЕ закликали уряд до якнайшвидшого підписання компромісного меморандуму

4 хв читати
Міжнародні інвестори ВДЕ закликали уряд до якнайшвидшого підписання компромісного меморандуму

Група міжнародних інвесторів, які експлуатують і будують в Україні об'єкти відновлюваної енергетики загальною встановленою потужністю понад 2 ГВт, звернулися до уряду з проханням якнайшвидшого підписання меморандуму про врегулювання проблемних питань у сфері ВДЕ.

"Ми з нетерпінням очікуємо досягнення компромісу і підписання меморандуму, який би поважав права інвесторів і передбачав кроки з досягнення всеосяжної реформи ринку електроенергії", - йдеться в листі прем'єру представників 15 іноземних компаній, що працюють в секторі ВДЕ, наявному в розпорядженні інтернет-порталу "Енергореформи".

Зокрема, серед авторів Emsolt (Туреччина), NBT, Scatec Solar (обидві - Норвегія), TIU Canada (Канада), VR Capital (США), Vindkraft (Швеція), Total Eren (Франція).

Відповідно до цього листа, інвестори висловили готовність підтримати уряд у стабілізації фінансової ситуації за допомогою добровільної реструктуризації "зелених" тарифів, забезпечуючи тим самим, на їхню думку, плавний перехід до аукціонної системи підтримки ВДЕ і поліпшення фінансового стану ДП "Гарантований покупець".

Разом із тим у листі наголошується, що виробники відновлюваної енергії відчувають суттєві затримки щодо її оплати з боку держави, а рівень оплати за останні кілька місяців становить лише 10% виробленої електроенергії.

Інвестори розраховують, що, за умовами меморандуму, держава візьме на себе забезпечення погашення заборгованості, що накопичилася з оплати протягом узгодженого терміну, але не пізніше кінця року, а також своєчасну оплату виробленої в подальшому електроенергії.

У свою чергу інвестори пропонують щодо введених в експлуатацію в 2017-2019 роках СЕС зниження "зеленого тарифу" на 12,5% і 15% (відповідного для СЕС потужністю до 10 МВт і понад 10 МВт), для ВЕС - на 7,5% з пролонгацією дії з / т на 2 роки.

Для об'єктів ВДЕ, введених в експлуатацію в 2020-2022 роках, пропонується не змінювати з / т, оскільки в 2020 році відповідно до законодавства тариф раніше був знижений на 25% і 10% для СЕС і ВЕС відповідно, або змінити його мінімально - на 2, 5%. При цьому встановити 50% відповідальність за небаланси з 2021 року і 100% - з 2022 року, похибка прогнозування залишити на рівні 10% для ВЕС і 5% для СЕС.

Разом із тим інвестори категорично наполягають на неприпустимості змін цього показника.

"Звертаємо вашу увагу, що в жодній європейській країні немає нульового рівня похибки, якщо це буде допущено, то буде розглянуто нами як замасковане зниження тарифів", - наголошується в листі.

У той же час, за розрахунками підписантів листа, "якщо держава хоче прискорити відповідальність за небаланси", було б доцільно обмежити вартість балансування на рівні 3,6 євро / МВт-год, помноженої на обсяг щомісячного вироблення електроенергії.

Крім того, підписанти листа згодні на завершення терміну будівництва СЕС до 1 липня 2020 року з можливим продовженням на 1 місяць через карантин, ВЕС - до кінця 2022 року.

При цьому вони категорично проти безоплатних обмежень виробництва електроенергії ВДЕ.

"Будь-які відхилення від вищезазначених "червоних ліній", на жаль, можуть привести до дефолту проектів, і в цьому випадку ми будемо зобов'язані захистити наші інвестиції через правові механізми і відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна", - йдеться в листі.

Крім того в ньому наголошується, що, в такому випадку, "буде виключно складним завданням для наших акціонерів і кредиторів розглядати супровід будь-яких подальших інвестицій в Україні".

Як повідомлялося, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, уряд і інвестори в поновлювані джерела енергії (ВДЕ) погодили майже всі умови меморандуму про врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики.

"Меморандум готовий. Є розрахунки всіх можливих сценаріїв. Ми погодили майже всі, за винятком однієї деталі, щодо якої ще дискутуємо. І будемо виходити на фініш", - сказав Шмигаль в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому він не став уточнювати суть спірного питання, допустивши, що знадобиться ще певний час для його відпрацювання, але висловив упевненість, що в результаті документ буде підписаний.

"Не факт, що він (фініш - ІФ) буде швидким, але ми знаємо і бачимо, чого хочемо. Представники "зеленої" енергетики теж знають, на що вони готові погодитися, тому компроміс буде знайдений", - зазначив глава уряду.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА