17:13 26.05.2020

Американська торговельна палата закликала уряд уникнути одностороннього різкого зниження "зелених" тарифів

3 хв читати
Американська торговельна палата закликала уряд уникнути одностороннього різкого зниження "зелених" тарифів

Американська торговельна палата в Україні (АТП) закликає уряд підтримати пропозиції інвесторів щодо добровільної реструктуризації умов підтримки відновлюваної енергетики та укласти угоду, спрямовану на врегулювання кризи в цьому секторі.

"Ми сподіваємося, що уряд не допустить одностороннього різкого зниження тарифів, що могло б негативно вплинути на життєздатність проектів з ВДЕ та завдати довготривалої шкоди інвестиційному середовищу в Україні", - запевнив президент АТП Андрій Гундер, слова якого наведено в повідомленні палати у вівторок.

На думку АТП, останні розроблені інвесторами пропозиції відображають гранично допустимі межі умов добровільної реструктуризації "зелених" тарифів, що враховують розрахунок прибутку, профіль інвестризиків в Україні та необхідність вирішення проблем дефіциту ДП "Гарантований покупець".

"Компанії-члени палати із сектору ВДЕ вважають такі пропозиції оптимальним рішенням, яке могло б бути взаємоприйнятним для зміни нормативно-правового регулювання ринку, збереження інвестиційного клімату в секторі відновлюваної енергетики України, дотримання державних гарантій та попередження ініціації численних судових позовів проти України в міжнародних арбітражних судах", - наголошується в повідомленні.

У ньому також зазначено, що компанії-члени комітету АТП з питань відновлюваної енергетики брали активну участь у дискусіях із представниками Офісу президента України, парламенту та уряду з метою досягнення взаємоприйнятного рішення поточних проблем у сфері ВДЕ з урахуванням довгострокового і прогнозованого регулювання сектору.

Як повідомлялося, група міжнародних інвесторів, що експлуатують і будують в Україні об'єкти відновлюваної енергетики загальною встановленою потужністю понад 2 ГВт, звернулася до уряду з проханням якнайшвидше підписати меморандум про врегулювання проблемних питань у сфері ВДЕ.

Серед авторів листа (загалом 15 підписантів) Emsolt (Туреччина), NBT, Scatec Solar (обидва - Норвегія), TIU Canada (Канада), VR Capital (США), Vindkraft (Швеція), Total Eren (Франція).

Зокрема, інвестори пропонують стосовно введених в експлуатацію у 2017-2019 роках СЕС зниження "зеленого" тарифу (з/т) на 12,5% і 15% (відповідно для СЕС, потужністю до 10 МВт і понад 10 МВт), для ВЕС - на 7,5% з пролонгацією дії з/т на два роки.

Для об'єктів ВДЕ, введених в експлуатацію у 2020-2022 роках, пропонується не змінювати з/т, оскільки в 2020 році згідно із законодавством тариф раніше було знижено на 25% і 10% для СЕС і ВЕС відповідно, або змінити його мінімально - на 2,5%. При цьому встановити 50% відповідальність за небаланси з 2021 року і 100% - з 2022 року, похибку прогнозування залишити на рівні 10% для ВЕС і 5% для СЕС. Водночас інвестори категорично наполягають на недопустимості змін цього показника.

Крім того, підписанти листа згодні на завершення терміну будівництва СЕС до 1 липня 2020 року з можливим продовженням на один місяць через карантин, ВЕС - до кінця 2022 року.

При цьому вони категорично проти безоплатних обмежень виробництва електроенергії ВДЕ.

"Будь-які відхилення від вищезгаданих "червоних ліній", на жаль, можуть призвести до дефолту проектів, і в цьому разі ми будемо зобов'язані захистити наші інвестиції через правові механізми та відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна", - наголошується в листі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА