18:50 26.05.2020

Герус просить СБУ та АМКУ розслідувати можливі маніпуляції на ринку е/е з боку "вертикально інтегрованої компанії"

2 хв читати
Герус просить СБУ та АМКУ розслідувати можливі маніпуляції на ринку е/е з боку "вертикально інтегрованої компанії"

Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус у зв'язку з різким зниженням попиту та цін на ринку електроенергії просить Службу безпеки й Антимонопольний комітет України (АМКУ) розслідувати можливі маніпулятивні дії учасників ринку, які, зокрема, входять до "вертикально інтегрованої фінансово-промислової групи".

"Прошу провести розслідування дій учасників ринку, що призвели до обвалу ціни, можливі маніпуляції з заявками на купівлю і продаж електроенергії, зокрема, перевірити дії учасників ринку, які є пов'язаними між собою і становлять вертикально інтегровану фінансово-промислову групу на ринку електроенергії, та притягнути винних осіб до відповідальності", - йдеться у депутатському зверненні Геруса від 26 травня, адресованому главі СБУ Івану Баканову й голові АМКУ Юрієві Терентьєву, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

Народний депутат зазначає, що в період 25-26 травня стався обвал цін на ринку "на добу наперед", унаслідок якого ціна електроенергії базового навантаження в понеділок, 25 травня, становила 791 грн/МВт-год, у вівторок, 26 травня, - 858 грн/МВт-год, що на 40% і 36% нижче за показники понеділка-вівторка минулого тижня.

За даними голови комітету, попит на е/е в ці дні знизився до екстремально низького рівня 58,4-58,6 МВт-год, що на 26-50% нижче за показники аналогічних днів минулого тижня.

На думку автора листа, такі коливання на ринку е/е не відповідають динаміці попиту на ресурс на тлі виходу з карантину, початку роботи електротранспорту й похолодання і можуть бути результатом маніпуляцій.

При цьому Герус звертає увагу глав відомств, що можливості маніпулювання ринковою ціною має "вертикально інтегрована компанія, яка є великим гравцем не лише з боку генерації та продажу електроенергії, а також із боку її купівлі, оскільки контролює цілу групу енергопостачальних компаній, постачальників універсальних послуг і операторів системи розподілу".

"Різке зменшення заявок на купівлю за скоординованих дій із генеруючими компаніями може бути підтвердженням такої недобросовісної конкурентної боротьби та зловживання монопольним становищем", - наголосив голова енергокомітету ВР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА