16:44 27.05.2020

Третина малих підприємців втратила більше ніж половину доходів - опитування ЄБА

2 хв читати

Третина мікро- та малих підприємців (33%) втратила більше ніж половину (55-75%) доходів, свідчать дані опитування Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), в якому взяли участь 111 компаній-членів асоціації.

Як повідомила ЄБА в релізі за підсумками дослідження, проведеного з 15 до 21 травня, 44% втратили до 50% доходів, ще 7% розглядають варіант закриття компанії і лише у 14% не сталося жодних змін у роботі або навіть зріс дохід.

Водночас більше ніж половина компаній (60%) розглядають варіант повного або часткового переходу на віддалену або позмінну роботу, 54% говорять про відновлення своєї офлайн-роботи протягом травня-червня.

"Ми бачимо, що малий бізнес є більш гнучким. Тоді як великі компанії розглядають тільки частковий перехід в онлайн, МСБ підприємці готові до тотальної диджиталізації, якщо дозволяє вид діяльності", - прокоментувала менеджер проекту Unlimit Ukraine Олена Еро.

Згідно з результатами опитування, менше ніж половина компаній змогли зберегти зарплату співробітникам незмінною - про це повідомили 48% респондентів, тоді як 29% відзначили скорочення зарплат, а 19% відправили працівників у неоплачувану відпустку.

Водночас лише 59% респондентів зберегли персонал у незмінному складі, 33% сказали, що довелося скоротити штат, а 6% перебувають у пошуку нових працівників.

"Щоб досягти докарантинних темпів розвитку, 38% підприємців відповіли, що їм знадобиться один рік, 25% - два і більше роки, 19% - близько шести місяців. Тільки 3% повідомили, що рівень розвитку їхнього бізнесу не змінився", - йдеться в повідомленні ЄБА.

Згідно з повідомленням, допомогти компаніям зможе зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, надання дешевшого кредитного ресурсу та скасування штрафних санкцій за податкові порушення до кінця року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА