17:29 27.05.2020

Домашні СЕС після закінчення дії "зеленого" тарифу зможуть вільно виходити на ринок е/е - представник Держенергоефективності

2 хв читати
Домашні СЕС після закінчення дії "зеленого" тарифу зможуть вільно виходити на ринок е/е - представник Держенергоефективності

Власники домашніх сонячних станцій після закінчення дії "зеленого" тарифу у 2030 році, найімовірніше, зможуть вільно виходити на ринок електроенергії та продавати свій ресурс на ньому, вважає директор департаменту відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива Держенергоефективності Юрій Шафаренко.

"Остаточної відповіді на запитання, що буде з домашніми СЕС після 2030 року, коли закінчиться підтримка у вигляді "зеленого" тарифу, немає, але я впевнений, що вони зможуть створювати конкуренцію для великої генерації, не лише сонячної, а й вугільної, виходити на ринок, продавати там свою електроенергію та отримувати за це гроші", - сказав Шафаренко під час вебінару щодо інвестування в проекти ВДЕ, організованого IBCentre.

При цьому він зазначив, що ціна ресурсу в такому випадку, можливо, буде нижче "зеленого" тарифу, уточнивши, що для введених в експлуатацію з 2020 року СЕС він знижений до 16,26 євроцента/кВт. Але у будь-якому випадку позитивним моментом, на його думку, залишається можливість завдяки власній генерації не платити за спожиту домогосподарством електроенергію.

Шафаренко також наголосив, що плани щодо перегляду рівня "зелених" тарифів, які наразі активно обговорюються, не стосуються станцій ВДЕ, встановлених домогосподарствами. "Для домашніх СЕС все залишається як раніше", - запевнив він.

За даними представника Держенергоефективності, з 2016 року до першого кварталу 2020 року домашні СЕС відпустили в енергосистему майже 500 тис. МВт-год електроенергії, з них найбільше у 2019 році - 281,8 тис. МВт-год, що майже у 100 разів більше за обсяг відпущеної е/е у 2016 році. У першому кварталі 2020 року цей показник вже становив 98,3 тис. МВт-год.

При цьому він зазначив, що співвідношення потужності приватних і промислових станцій в Україні досить низьке і становить приблизно 1 до 100: 618 МВт СЕСд порівняно з 5576 МВт промСЕС.

Як повідомлялося з посиланням на Держенергоефективності, понад 24 тис. українських домогосподарств встановили сонячні панелі (СЕСд) і використовують "чисту" е/е.

Зазначається, що в січні-березні 2020 року домогосподарства встановили понад 2100 СЕС загальною потужністю 65 МВт, що в 1,5 раза більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Лідерами серед областей із використання альтернативної генерації є: Дніпропетровська - 3200 МВт, Тернопільська - понад 2200 МВт, Київська - майже 2000 МВт, Івано-Франківська - понад 1800 МВт і Закарпатська - понад 1400 МВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА