18:31 27.05.2020

Голова "Укравтодору" передав до СБУ записи щодо тиску на діяльність агентства

3 хв читати
Голова "Укравтодору" передав до СБУ записи щодо тиску на діяльність агентства

Голова Державного агентства автомобільних доріг України ("Укравтодор") Олександр Кубраков передав до Служби безпеки України записи щодо тиску на діяльність "Укравтодору".

Як повідомляє агентство на своїй сторінці у Facebook у середу, раніше оприлюднені на сторінці Кубракова у Facebook записи розмов екс-голови ДАК "Автомобільні дороги України", президента Всеукраїнської дорожньої асоціації Артема Гриненка "підтверджують цілеспрямований тиск на керівництво агентства, яке впроваджує високі кваліфікаційні вимоги до учасників тендерів на дорожні роботи".

Крім того, агентство вважає, що "аргументом щодо спланованої медійної кампанії проти "Укравтодору", крім записів розмов Гриненка, є дослідження Центру контент аналізу", що підтверджує системний характер розміщення негативу в інформаційному просторі, інтелектуальним центром поширення якого став сайт "Наші гроші".

"Із отриманими матеріалами команда "Укравтодору" звернулась до Служби безпеки України та вкотре задекларувала, що не відповідатиме на зовнішній тиск і не гратиме на інтереси окремих бізнес-груп", - йдеться в повідомленні.

Так, на записах, оприлюднених раніше головою "Укравтодору", Гриненко каже, що нинішній глава агентства лобіює "картелізацію" в дорожній галузі і його завдання - "щоб пішов Кубраков".

"Мені треба, щоб пішов Кубраков, щоб ми з моєю компанією могли працювати, а не те, що він наразі влаштував... Можу сказати точно, що я не фінансуватиму якісь статті, які повинні були вийти. Бігус (Bigus.info - ІФ) досліджуватиме... Ми ж співпрацюємо з "Нашими грошима" як партнери. Я їм даю інформацію. Я можу їх попросити, я їх інформую про ситуацію... Я вчора ще ввечері закинув, що Кубраков дає аванс 50% лише "Автомагістралі" та "Автостраді". Йому з 50% - 10% відкат", - сказав Гриненко на записах, оприлюднених Кубраковим.

Коментуючи ці записи, голова "Укравтодору" раніше також заявив, що журналісти Bihus.info "виловлювали" його біля під'їзду.

У свою чергу в оприлюдненому розслідуванні Bigus.info йдеться, що з 85 млрд грн, відведених на ремонт доріг України у 2020 році, майже 20% (17 млрд грн) просто "розсіються у тумані".

За даними журналістів, ціни на асфальтобетон у найбільших підрядників "Укравтодору" суттєво вищі, ніж у інших компаній-ремонтників. А третину всіх підрядів "Укравтодору" за два роки отримали три компанії: "Автомагістраль-Південь", "Ростдорстрой" і турецька група компаній "Онур".

Державне агентство автомобільних доріг на це розслідування відповіло, що "всі докори журналістів не лише безпідставні, а й демонструють відверту некомпетентність в обраній ними темі".

"Укравтодор" пояснив, що з 2020 року обов'язковою для всіх закупівель "Укравтодору" є незалежна експертиза, яка перевіряє правильність переліку пунктів документації, зокрема відповідність визначених цін на матеріали. Експертиза, у свою чергу, може змінити ціну на меншу: наприклад, показавши, де і як можна заощадити.

"Після проведення експертизи Служба автомобільних доріг формує очікувану вартість закупівлі та оголошує тендер. Із 2020 року, згідно з наказом голови "Укравтодору", довідка має формуватися за кожною закупівлею. У ній фактично зазначається, як ціни в тендері співвідносяться з ринковими цінами на матеріали. Адже служба автодоріг завжди має орієнтуватися на найнижчу ринкову ціну. Якщо ціна на асфальтобетон у документації вища, ніж ринкова, "Укравтодор" просить Службу прояснити цю ситуацію і, за відсутності адекватних аргументів, змінити ціну", - пояснив "Укравтодор".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА