20:39 01.06.2020

ЄС змінив умови експорту металопрокату в третьому періоді дії захисних заходів із 1 липня до 30 червня 2021 року

4 хв читати
ЄС змінив умови експорту металопрокату в третьому періоді дії захисних заходів із 1 липня до 30 червня 2021 року

Європейська Комісія 29 травня ухвалила рішення про внесення низки змін до діючої системи захисних заходів щодо імпорту металопрокату на територію ЄС незалежно від країни походження та експорту.

Як повідомляється в прес-релізі об'єднання "Укрметалургпром" у понеділок, зміни набувають чинності з 1 липня 2020 року і діють до 30 червня 2021 року, тобто протягом всього третього періоду.

При цьому пояснюється, що індивідуальні ("державні") квоти з 1 липня 2020 р. діятимуть не за річним, а за квартальним принципом розподілу (як і глобальні тарифні квоти). Водночас механізм перенесення невикористаних обсягів із попереднього кварталу в наступний поки що не прописаний – найімовірніше, він буде таким самим, як і для глобальної тарифної квоти, тобто доступ до невибраних обсягів попереднього кварталу країни отримуватимуть на 20-й робочий день нового кварталу.

Загалом зберігається можливість використання глобальної тарифної квоти в четвертому (завершальному) кварталі періоду країнами, які вичерпали індивідуальну тарифну квоту, але з деякими особливостями.

Передбачається три "режими доступу". Режим 1 передбачає "заборону на використання" (тобто країни, що вичерпали індивідуальну тарифну квоту, позбавляються права скористатися глобальною тарифною квотою в четвертому кварталі періоду). До цього розряду з категорій, за якими Україна має індивідуальну тарифну квоту, потрапляють група 16 (катанка з нелегованої та легованої сталі) і група 27 (холоднокатані прутки і бруски з нелегованої та легованої сталі).

Режим 2: "Обмеження доступу" (встановлюються максимально дозволені обсяги доступу до глобальної тарифної квоти в четвертому кварталі періоду для країн, що вичерпали індивідуальну тарифну квоту). До цього розряду з категорій, за якими Україна має індивідуальну тарифну квоту, потрапляють групи 13 (арматура, максимально дозволений обсяг до використання глобальної тарифної квоти в четвертому кварталі 38712,09 тонн), 14 (прутки, бруски і дрібний сорт з нержавіючої сталі, 3188,90 тонн), 21 (профіль порожнистий, 3555,53 тонн), 22 (труби безшовні з нержавіючої сталі, 1549,86 тонн) і 28 (дріт нелегований, 19013 тонн).

Режим 3: "Status quo" (тобто, у цьому випадку, "без обмежень"). З категорій, за якими Україна має індивідуальну тарифну квоту, до цього розряду потрапляють групи 2 (холоднокатаний плоский прокат з нелегованої та легованої сталі), 7 (товстолистовий прокат з нелегованої та легованої сталі), 17 (кутики та профілі із заліза і нелегованої сталі) і 24 (інші безшовні труби).

Зберігається також "лібералізація обсягів експорту", тобто підвищення обсягів індивідуальної та глобальної тарифних квот у третьому періоді (з 1 липня 2020 року до 30 червня 2021 року) на 3% порівняно з другим періодом.

"Укрметалургпром" продовжує здійснювати моніторинг та аналіз ситуації з використанням квоти, впровадженої Європейською Комісією як захисний захід щодо імпорту металопродукції на територію ЄС", - резюмується в інформації об'єднання.

Як повідомлялося, Єврокомісія оприлюднила повідомлення про застосування остаточних захисних заходів щодо імпорту металопродукції до Євросоюзу, які набули чинності 2 лютого 2019 року. ЄС запровадив захисні заходи у формі індивідуальних і глобальних тарифних квот для всіх країн. Після вичерпання квоти на імпорт сталевої продукції застосовується мито в розмірі 25%.

При цьому уточнювалося, що захисні заходи діятимуть три роки, включаючи період дії попередніх заходів, тобто передбачається, що остаточні заходи діють із 2 лютого 2019 року до 30 червня 2021 року. Передбачалося, що глобальні квоти виділяються на квартальній основі, індивідуальні - на річний.

Водночас квартальний залишок глобальної квоти переходить на наступний квартал у рамках одного річного періоду. При цьому передбачалося, що країни, які вичерпали свої індивідуальні квоти, зможуть продовжувати свої постачання без сплати мита в рамках залишку глобальної квоти в останньому кварталі річного періоду.

Під дію захисних заходів підпадали 26 категорій металопродукції. При цьому товари походженням з України підпадали під тарифні квоти за 14 товарними групами. При цьому МЕРТ домоглося виключення України з-під дії захисних заходів за 12 товарними категоріями.

У свою чергу об'єднання "Укрметалургпром" раніше уточнювало, що 31 січня 2019 року було затверджено положення №2019/159, що визначає порядок дії спеціальних захисних заходів щодо імпорту металопрокату незалежно від країни походження та експорту на митну територію ЄС. Вони набували чинності з 2 лютого 2019 року і діятимуть до 30 червня 2021 року. З 28 категорій (груп) заходи поширюються на 26 категорій. Групи 11 (текстуровані електротехнічні стали) і 23 (підшипникові труби) під дію захисного заходу не підпадають.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА