Ціни на продукти харчування другий тиждень зберігають стабільність, ділова активність відновлюється - НБУ

Ділова активність населення відновлюється і у сфері послуг, і в промисловості, також збільшувався попит на робочу силу та переміщення населення у зв’язку з подальшим послабленням карантину, повідомляється у щотижневому звіті Національного банку України (НБУ) в п'ятницю.
Згідно з ціновим моніторингом центробанку, продукти харчування другий тиждень зберігають стабільність у ціні, тоді як за два тижні до цього вони зросли - на 0,3%, а за три - на 0,2%.
Загалом за місяць продукти харчування подорожчали на 0,6%, констатується в повідомленні.
Зазначається, що подорожчали хліб (+0,2%), м'ясо (+0,5%), риба (+0,4%), молоко (+0,4%), кондитерські вироби з цукру (+0,7%) і безалкогольні напої (+2,5%).
Алкоголь, тютюнові вироби, побутова техніка, товари для підтримки чистоти й товари особистої гігієни зросли в ціні на 0,4%, 0,2%, 0,1%, 2,5% і 1,1% відповідно.
Водночас знизилися ціни на фрукти (-1,1%), овочі (-3,2%), макаронні вироби (-0,1%), яйця (-0,2%), а також на борошно та крупи (-0,2%).
НБУ зазначив, що ціни на ліки продовжили знижуватися під впливом ринкових чинників, зокрема стабільної ситуації на валютному ринку, а також сезонного зниження попиту.
Згідно зі звітом, вартість доставки з закладів громадського харчування практично не змінилася, що може бути пов'язано з відновленням роботи кафе і ресторанів і, відповідно, зростанням конкуренції.
Ціни на пальне практично не змінилися, тоді як автомобільний газ продовжив дещо дорожчати через зростання попиту.
"На валютному ринку України ситуація залишається сприятливою - волатильность курсу гривні знизилася на тлі збалансованих попиту та пропозиції", - додав регулятор.