21:39 11.06.2020

Україна забезпечить незалежність НКРЕКП

2 хв читати
Україна забезпечить незалежність НКРЕКП

Україна в меморандумі Міжнародному валютному фонду (МВФ) задекларувала намір до кінця березня 2021 року привести законодавство про Національну комісію, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), до європейських вимог.

"Ми приймемо законодавство, спрямоване на те, щоб привести повноваження і відповідальність енергорегулятора (НКРЕКП) у відповідність з Третім енергопакетом ЄС - договором про Енергетичне співтовариство і закон про НКРЕКП 2016 року до кінця березня 2021 року", - йдеться в документі, оприлюдненому в четвер.

Згідно з ним Україна також має намір внести зміни і імплементувати вторинні нормативно-правові акти щодо ринку газу відповідно до законодавства ЄС про газовий ринок.

Як повідомлялося, Секретаріат Енергоспівтовариства неодноразово заявляв, що підпорядкування НКРЕКП Кабінету міністрів суперечить Третьому енергетичному пакету, слідувати якому Україна взяла на себе зобов'язання при вступі до Енергоспівтовариства.

Секретаріат ЕС зазначав, що незалежність регулятора від держорганів має особливе значення в Україні, де держвласність в регульованому енергетичному секторі широко поширена, і важливі рішення є предметом комерційних і політичних інтересів.

У червні 2019 року Конституційний суд України визнав неконституційними низку положень закону про НКРЕКП, дозволив виправити його до 2020 року. Невиконання рішення КС не дозволило б комісії приймати необхідні рішення з 1 січня 2020 року. Відповідні поправки Рада прийняла 19 грудня.

Згідно з ними НКРЕКП є постійно діючим центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом і створюється Кабінетом міністрів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

НЕФКО та E5P підписали грантові угоди на EUR3,46 млн на проєкти у Вінниці та Чорткові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА