21:41 11.06.2020

Україна до кінця серпня-2020 має намір зробити ринковими тарифи на опалення

2 хв читати
Україна до кінця серпня-2020 має намір зробити ринковими тарифи на опалення

Україна в меморандумі Міжнародному валютному фонду за новою програмою stand-by узяла зобов'язання до кінця серпня переглянути та затвердити всі тарифи на опалення, прив'язавши їх до вартості газу та супутніх витрат, зокрема й капітальних вкладень.

"Ми забезпечимо, щоб до кінця серпня 2020 р. всі тарифи на опалення, що формуються і НКРЕКП, і місцевими органами влади, були переглянуті й офіційно затверджені так, щоб повністю відповідати рівню ціни на газ і негазовим витратам, зокрема капітальним вкладенням", - ідеться в документі, який фонд оприлюднив у четвер.

Уряд зазначив, що вже скасував постанову №560 від 26 червня 2019 року, що визначала граничні ціни на опалення для населення.

Згідно з меморандумом, починаючи з опалювального сезону 2020-2021, з метою відповідного відображення в тарифах на опалення змін у вартості газу та супутніх витрат, тарифи переглядатимуться щонайменше один раз на рік до початку нового опалювального сезону.

Для цього уряд найближчим часом має намір скасувати постанову №1082 від 24 грудня 2019 року про визначення плати за теплову енергію і послуги централізованого опалення і гарячого водопостачання, оскільки вона допускає асиметричну зміну в рахунках за опалення без необхідності перегляду тарифів на нього в разі зміни вхідної ціни на газ.

До кінця червня поточного року Україна зобов'язується ухвалити рішення, згідно з яким усі нові угоди на комунальні послуги, зокрема переглянуті тарифи на опалення, мають бути укладені не пізніше ніж 1 жовтня, йдеться в меморандумі.

Уряд має намір провести консультації зі Світовим банком і розробити відповідні механізми, що дозволяють компаніям централізованого теплопостачання знизити ризик майбутніх заборгованостей у зв'язку з можливою волатильністю оптових цін на газ.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначав, що меморандум МВФ не містить нових вимог до України щодо впровадження структурних реформ, водночас він містить напрями, які потрібні насамперед самій Україні, наголосивши на необхідності зміни тарифної політики. При цьому Шмигаль зазначив, що сьогодні у платі за опалення закладено фіксований тариф на газ розміром більше ніж 6,5 тис. грн за 1 тис. куб. м, тоді як поточна ринкова ціна на газ удвічі нижча. За його словами, перехід на ринкові ціни за поточної ціни на газ не призведе до підвищення тарифів на опалення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА