16:05 16.06.2020

ВР пропонують заборонити імпорт е/е з РФ і Білорусі до 2022 р.

2 хв читати
ВР пропонують заборонити імпорт е/е з РФ і Білорусі до 2022 р.

Урядовий законопроект про внесення змін до закону про ринок електроенергії, зокрема, пропонує Верховній Раді вкотре повернутися до питання обмеження імпорту електричної енергії з Російської Федерації та Білорусі.

Так, згідно з текстом зареєстрованої 15 червня законодавчої ініціативи №3657, зокрема, пропонується до 31 грудня 2021 року повністю заборонити імпорт із Росії та Білорусі е/е за двосторонніми договорами (ДД), на ринок "на добу наперед" (РДН), внутрішньодобовий ринок (ВДР), а також балансувальний (БР).

Відповідно до проекту закону, після зазначеної дати весь обсяг е/е, імпортованої з держав, які не є членами Енергоспівтовариства, буде доступний для продажу виключно на ринку "на добу наперед" і на балансувальному ринку. Нині обмеження стосовно імпортної е/е діють щодо РФ, чий ресурс доступний для реалізації тільки на РДН. У свою чергу імпорт е/е з Білорусі нині можливий як за ДД, так і на РДН і ВДР.

Законопроект також пропонує покласти на оператора системи передачі НЕК "Укренерго" спеціальні зобов'язання із забезпечення розвитку генерувальних потужностей і виконання заходів з управління попитом, передбачивши витрати на виконання цих зобов'язань у тарифі на передачу. Плату за відповідну послугу повинен буде здійснювати оператор поетапно після введення в експлуатацію нових генпотужностей/виконання заходів з управління попитом.

Окрім підписання договору з переможцем конкурсу (на будівництво/виконання заходів) "Укренерго" також повинне буде здійснювати моніторинг виконання інвестором своїх зобов'язань.

Законопроект також передбачає можливість для держпідприємства "Гарантований покупець" продавати "зелену" електроенергію на аукціонах за двосторонніми договорами.

Крім того, положення проекту позначає раніше анонсоване Міністерством енергетики зниження для виробників та імпортерів е/е частки обов'язкового щомісячного продажу ресурсу на РДН з 15% до 5% (від їх місячного обсягу продажу). Як пояснювала раніше в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, ця норма, зокрема, дасть змогу вивільнити додаткові 10% електроенергії НАЕК "Енергоатом" для продажу на електронних аукціонах за ДД.

Документ також пропонує без конкурсу продовжити до 31 грудня 2021 року термін виконання держпідприємством "Укрінтеренерго" функції постачальника "останньої надії" (у чинному законодавстві - 1 січня 2021 року), змінити граничний термін проведення конкурсу з відбору постачальників універсальний послуг - з 1 липня 2020 року на 1 липня 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА