18:02 16.06.2020

Ключовим викликом для України є здатність проводити реформи - Fitch

2 хв читати
Ключовим викликом для України є здатність проводити реформи - Fitch

Програма stand by Міжнародного валютного фонду (МВФ) забезпечить країні необхідне фінансування, однак зберігається ризик серйозного сповільнення і припинення реформ, констатується у коментарі міжнародного рейтингового агентства Fitch у вівторок.

"Ключове завдання, що стоїть перед адміністрацією Зеленського, полягає в тому, щоб оновити свої реформаторські повноваження з потенційно зростаючими політичними витратами", - зазначено у релізі агентства.

Fitch зазначає, що програма МВФ демонструє прагнення міжнародних партнерів та інших зацікавлених стейкхолдерів захистити макроекономічні та фіскальні досягнення в Україні від коронавірусного шоку та запобігти зриву реформ.

Проте, через внутрішньополітичні чинники потрібен час, щоб досягти угоди з Фондом, зазначає агентство.

"Популярність президента Зеленського, більшість правлячої партії у Верховній Раді та присутність в уряді технократів і політиків, які виступають за реформи, забезпечили сприятливий фон після виборів у липні минулого року. Але видимий опір реформам із боку зацікавлених кіл, зокрема олігархів, вражаюча фрагментація президентської партії у Верховній Раді та швидка зміна ключових позицій Кабміну вплинули на динаміку реформ, послабили ключові закони, такі як реформа сільгоспземель, і ризикують створити політичну невизначеність", - описує ситуацію Fitch.

На його думку, передбачуваний регулярний прогрес із виконання програми stand by зменшить ризик рефінансування і збереже недавні поліпшення у структурі державного боргу в іноземній валюті та терміни погашення, а також підвищить перспективи відновлення економіки шляхом усунення обмежень на приватні інвестиції, такі як слабке верховенство права.

"Цілі програми загалом відповідають пріоритетам уряду. Але ризики реалізації залишаються високими, про що свідчить нещодавнє подання до Конституційного Суду депутатів, зокрема деяких членів фракції партії президента, про банківський закон - недавню важливу реформу", - зазначає Fitch.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА