20:30 18.06.2020

Буславець виступає за перегляд тарифу "Укренерго" після реалізації інших антикризових заходів на ринку електроенергії

2 хв читати
Буславець виступає за перегляд тарифу "Укренерго" після реалізації інших антикризових заходів на ринку електроенергії

Переглядати тариф НЕК "Укренерго" необхідно після реалізації всіх інших заходів щодо виходу енергоринку з кризи, щоб уникнути підвищення споживчих цін, вважає виконувач обов’язків міністра енергетики Ольга Буславець.

"Перегляд тарифу НЕК "Укренерго" має відбуватися наостанок, коли будуть вичерпані всі інші можливості. Адже підвищення тарифу на передачу електроенергії для промислового споживача може позначитися на вартості товарів та послуг для населення", - заявила Буславець, слова якої наведено на сторінці міністерства в Facebook у четвер увечері.

Водночас, за словами в. о. міністра, повне виконання рішень Антикризового енергетичного штабу дасть змогу уникнути суттєвого зростання тарифу на передачу електроенергії.

Серед цих заходів Буславець назвала досягнення компромісу з інвесторами ВДЕ, збільшення частки двосторонніх договорів НАЕК "Енергоатом" і ДП "Гарантований покупець", а також скасування для "ГарПока" торговельних обмежень і низку нетарифних заходів фінансування ПСЗ з постачання електроенергії населенню.

Водночас вона зазначила, що зниження "зеленого" тарифу дасть змогу зменшити навантаження на кінцеву ціну електроенергії.

Крім того, Буславець висловила переконання, що подоланню кризи на ринку електроенергії також сприятиме ухвалення низки законопроектів, зокрема про умови підтримки "зеленої" енергетики, сертифікацію "Укренерго" та врегулювання кризи неплатежів на ринку, і закликала народних депутатів розглянути та підтримати їх до початку парламентських канікул.

За її словами, Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, зі свого боку має в терміновому порядку імплементувати рішення Антикризового штабу, а також вжити заходів щодо усунення маніпуляцій на ринку електроенергії з боку окремих його учасників.

Як повідомлялося, НКРЕКП на своєму засідання комісії 17 червня схвалила меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики. При цьому вона висловила застереження, що механізм погашення заборгованості перед ВДЕ через підвищення тарифу НЕК "Укренерго", враховуючи багатомільярдні суми такої заборгованості, може призвести до його зростання " більш ніж утричі - щонайменше до 523 грн/МВт-год.

На думку комісії, це може негативно позначитися на конкурентоспроможності української промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА