22:00 20.06.2020

ОГХК відновив роботу зупиненого 27 травня Вільногірського комбінату

3 хв читати
ОГХК відновив роботу зупиненого 27 травня Вільногірського комбінату

ПрАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), в управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) і Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.) відновило роботу філії ВГМК, зупиненого 27 травня поточного року у зв'язку з ревізією раніше укладених контрактів на поставку продукції.

Як повідомляється в прес-релізі Фонду держмайна (ФДМ) України, активна робота над укладанням нових контрактів з контрагентами стала результатом відновлення поставок продукції з ВГМК.

"Зараз ми вже маємо достатній пул надійних клієнтів, з якими починаємо співпрацювати. Відповідно, це дає нам можливість відновити виробництво навіть раніше запланованих", сказав заступник т.в.о. голови правління ОГХК Артур Сомов, слова якого наводяться в прес-релізі.

Як повідомлялося, в.о. голови правління Пітер Девіс 29 травня для забезпечення інтересів держави і ліквідації корупційних схем підписав розпорядження, яке забороняє всі операції з відвантаження сировини в ОГХК, оскільки відвантаження продукції комбінатів відбувалося відповідно до контрактів, укладених екс-менеджментом, за цінами нижче ринкових, до того ж існувала загроза несплати за виконаними поставками.

"За період зупинки виробництва керівництву ОГХК вдалося знайти нових надійних контрагентів, співпраця з якими відбуватиметься на вигідних умовах у діапазоні середніх і вище середніх ринкових цін, що дозволить капіталізувати підприємство напередодні приватизації і забезпечить можливість поступово підвищувати зарплату працівникам філій", - пояснюється в прес -релізі.

При цьому уточнюється, що ОГХК тепер працює з контрагентами безпосередньо без залучення посередників за зміненими обов'язковими умовами: укладання контрактів буде відбуватися з обов'язковою передоплатою і без можливості відстрочки платежів; робота здійснюватиметься виключно з перевіреними підрядниками, які не мали прямого або непрямого відношення до будь-яких корупційних схем; встановлюється заборона на привілейований статус або право ексклюзивності для всіх контрагентів.

НАБУ раніше повідомило, що в кінці травня запобігло нанесенню ОГХК збитків на 80 млн грн за допомогою вивезення іноземною компанією-посередником понад 20 тис. тонн титанової сировини без оплати. Зазначену сировину на підставі укладених попереднім менеджментом контрактів передали маловідомій компанії-посереднику з офшорним статусом, непогашена дебіторська заборгованість якої перед ОГХК становила приблизно 400 млн грн. На цю сировину було накладено арешт.

Детективи НАБУ при процесуальному керівництві прокурорів САП з 2016 року здійснювали досудове розслідування за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами ОГХК при експорті титанової сировини через пов'язані іноземні компанії-посередники. У 2018 році обвинувальний акт за обвинуваченням посадових осіб зазначеного підприємства був направлений до суду. Однак схеми продажу титанової сировини за заниженими цінами через підконтрольні колишньому менеджменту компанії-посередника збережені, що зумовило необхідність продовження досудового розслідування, зазначало НАБУ. Слідство триває.

ДП "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" почала фактичну діяльність з серпня 2014 року, коли уряд України прийняв рішення про передання йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ВГМК, Дніпропетровська обл.) і Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (ІГЗК, Житомирська обл.). 8 грудня 2016 року ДП було перетворено в ПАТ "ОГХК", 26 грудня 2018 року - з ПАТ в ПрАТ.

ОГХК реалізує продукцію більш ніж у 30 країн світу. Основні ринки збуту - ЄС, Китай, Туреччина, а також США і країни Африки.

Уряд в серпні 2016 року вніс ОГХК до переліку компаній, що підлягають приватизації в 2017 році. Її терміни кілька разів відкладали, востаннє - до літа в зв'язку з коронакризою і карантином. Готує ОГХК до приватизації "BDO корпоративні фінанси" у складі консорціуму Baker McKenzie, Baker Tilly Ukraine і Asset Expertise.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА