10:29 25.06.2020

УЗ вважає рішення суду про правонаступництво боргів ДЗ загрозою нацбезпеці і просить владу захистити інтереси держави

3 хв читати
УЗ вважає рішення суду про правонаступництво боргів ДЗ загрозою нацбезпеці і просить владу захистити інтереси держави

АТ "Укрзалізниця" (УЗ) вважає, що рішення Великої палати Верховного Суду про правонаступництво УЗ за боргами державних підприємств залізничної галузі, зокрема ДП "Донецька залізниця", загрожує національній безпеці та економіці України, йдеться у повідомленні на сайті компанії.

УЗ вже звернулася до президента, прем'єр-міністра, Верховної Ради та інших органів державної влади з проханням вжити всіх можливих заходів для захисту прав та інтересів товариства і держави.

"Така позиція суду щонайменше ставить контрагентів підприємств та установ залізничного транспорту, зокрема тих, що розміщені на тимчасово окупованій території та території проведення антитерористичної операції, правонаступництво за зобов’язаннями яких, згідно з позицією Верховного Суду, настало в "Укрзалізниці", у вигідніші умови в рамках судових процесів", - вважають у компанії.

На думку УЗ, відтепер вона буде позбавлена можливості обґрунтовано заперечити або подати докази на спростування їхніх вимог, зважаючи на відсутність у товариства будь-яких первинних документів, оскільки вся інформація та документи з початком антитерористичної операції залишились у ДП "Донецька залізниця" та структурних підрозділах на територіях.

"Більше того, таке рішення Верховного Суду по факту означає, що "Укрзалізниця" буде зобов’язана погасити всі борги ДП "Донецька залізниця", не отримавши при цьому від останнього жодного майна до статутного капіталу", - наголошують у компанії.

За даними УЗ, наразі на тимчасово непідконтрольних Україні територіях Луганської та Донецької областей, так званих ДНР та ЛНР, перебувають понад 20 тис. вантажних вагонів "Укрзалізниці", майже 6 тис. вагонів інших власників, майже 6 тис. пасажирських вагонів та понад 300 локомотивів.

"На особливу увагу заслуговує той факт, що за приблизними підрахунками сума фінансових зобов’язань ДП "Донецька залізниця" перед кредиторами перевищує 6,5 млрд грн, серед яких є підприємства власності суб’єктів резидентства Російської Федерації, зокрема, ПАТ "Сбербанк" на суму 3,5 млрд грн, ПАТ "ВТБ Банк" на суму 1,2 млрд грн тощо", - наголошується у повідомленні.

"Укрзалізниця" наголошує, що таке рішення ставить під загрозу фінансовий стан і стабільність функціонування товариства, оскільки погашення такої значної суми боргу без фактичного отримання активів ДП "Донецька залізниця" може призвести до дестабілізації платіжної ситуації компанії, яка і так є складною через епідемію COVID-19.

Компанія просить президента та органи державної влади втрутитися у ситуацію, що склалася, та вжити всіх можливих заходів для захисту прав та інтересів "Укрзалізниці" й не допустити несправедливого та незаконного стягнення, зокрема шляхом ініціювання відповідних законодавчих змін.

Як повідомлялося, "Донбасенерго" домоглося у Верховному Суді повторного розгляду позову до УЗ щодо боргу ДЗ.

У 2014 році було розпочато процедуру реорганізації Державної адміністрації залізничного транспорту України та всіх підприємств залізничного транспорту в єдину структуру - ПАТ "Укрзалізниця", яке повністю належить державі. У грудні 2016 року Верховна Рада внесла зміни до закону "Про особливості утворення акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", якими ввела мораторій на стягнення боргів із "Укрзалізниці" за зобов'язаннями підприємств залізничного транспорту в зоні АТО (ООС).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА