17:27 25.06.2020

"Укрлегпром" просить прем'єра обговорити проблеми виробництва вітчизняних ЗІЗ на нараді за участю головного санлікаря

3 хв читати
"Укрлегпром" просить прем'єра обговорити проблеми виробництва вітчизняних ЗІЗ на нараді за участю головного санлікаря

Асоціація "Укрлегпром" просить прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля провести міжвідомчу нараду за участю заступника міністра охорони здоров'я - головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка для вирішення проблем виробництва вітчизняних засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для медиків.

"Незважаючи на суттєві успіхи українських підприємств у розробці та виготовленні новітніх захисних матеріалів і виробів, а також на шалений попит інших країн на ЗІЗ made in Ukraine, перевага уряду традиційно була віддана ввезенню імпорту, та ще і з одночасною забороною експорту аналогічних товарів", - зазначено в листі асоціації Шмигалю, оприлюдненому на сайті "Укрлегпрому".

В асоціації зазначають, що "за чотири місяці переговорів не вдалося прийти до реальних дій і кроків".

"МОЗ не розробило реальну номенклатуру потреб у засобах індивідуального захисту різних рівнів та ТУ, відсутні випробувальні лабораторії (але імпорт можна реалізовувати без випробувань), мито на ввезення двох кодів сировини для ЗІЗ не скасовано (але досі діють тимчасово запроваджені пільги на імпорт готових ЗІЗ)… Загалом, галузь, яка спроможна виробляти більшість ЗІЗ в Україні та могла б стати рушійною силою економіки під час кризи, загнана у глухий кут", - наголошує "Укрлегпром".

За його даними, Міністерству охорони здоров'я виділено зі стабілізаційного фонду держбюджету понад 3 млрд грн на забезпечення засобами захисту медиків і обладнання для лікарень. Також МОЗ має сформувати тримісячний запас ЗІЗ.

"Згідно з оприлюдненими даними, місячна потреба становить понад 4,3 млн штук захисного одягу лише для медичної сфери. Це значний обсяг для завантаження виробничих потужностей і людських ресурсів у реальному секторі під час тотального спаду попиту на інші товари", - нагадує асоціація.

"Укрлегпром" наголошує, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства разом із МОЗ мають чітко визначити номенклатуру захисного одягу (з якої має бути сформований держрезерв) з різними ступенями захисту відповідно до вимог до рівня безпеки співробітників, які працюють у різних умовах.

У свою чергу віце-президент асоціації, власник компанії "Текстиль-контакт" Олександр Соколовський на своїй сторінці у Facebook зазначив, що "за кілька місяців, незважаючи на всі прохання, так і не відбулася зустріч вітчизняних швейників із головним санітарним лікарем Віктором Ляшком, від якого залежать вимоги в майбутньому ТЗ до технічних характеристик на вироби, розбивка 4,5 млн комбінезонів, що замовляються, за типами захисту залежно від умов роботи, розуміння в пропорціях одноразових і багаторазових комбінезонів, що замовляються, вимоги до постачальника медичної продукції на відповідність стандартів їх виробництва і контролю якості медичному ISO і багато інших питань щодо виробів у зоні його компетенції".

Соколовський наголосив, що досі не вирішено питання контролю відповідності постачань заявленій якості за відсутності в Україні лабораторного обладнання і методик контролю.

"Ми вже понад місяць просимо про таку публічну зустріч на будь-якому майданчику - МОЗ, Мінекономіки або Офіс президента. Й оскільки на офіційному рівні домогтися її проведення не вийшло, пропонуємо це зробити під організацією асоціації "Укрлегпром", - написав Соколовський.

Асоціація пропонує провести відповідну зустріч у вівторок, 30 червня.

Соколовський наголосив, що "присутність на цій зустрічі уповноваженого здійснювати закупівлю держпідприємства "Медичні закупівлі України", але без головного санітарного лікаря - заступника міністра охорони здоров'я, який формує заявку, не матиме сенсу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА