10:22 26.06.2020

КС визнав неконституційним положення закону про банки від 2000 року щодо неможливості оскаржити діяльність НБУ власниками менш як 10% акцій банку

2 хв читати
КС визнав неконституційним положення закону про банки від 2000 року щодо неможливості оскаржити діяльність НБУ власниками менш як 10% акцій банку

Другий сенат Конституційного Суду України (КС) 24 червня визнав неконституційним окреме положення частини першої статті закону №2121-III "Про банки і банківську діяльність" від грудня-2000, що обмежує перелік осіб, які можуть оскаржити рішення, дію чи бездіяльність Національного банку України (НБУ), власниками суттєвої участі в банку (щонайменше 10% акцій) і банком.

Згідно з матеріалами справи, Едуард Карякін і ТОВ "Торговий дім "Еко-вугілля України" звернулися до суду з конституційними скаргами щодо того, що відповідна стаття закону №2121-III надає право оскаржити рішення, дію чи бездіяльність НБУ або його посадових осіб "іншим особам, на які поширюється наглядова діяльність НБУ", тобто тільки тим акціонерам, які є власниками суттєвої участі в банку.

"Торговий дім "Еко-вугілля України" вважає, що "надаючи право на оскарження рішень НБУ в суді тільки особам, яким належать щонайменше 10% участі в статутному капіталі, відповідне положення суперечить "принципу правової рівності й порушує конституційну заборону на дискримінацію за ознакою майнового статусу", - зазначено в матеріалах справи.

Повідомляється також, що це положення фактично обмежує осіб, яким належать до 10% акцій у банку, в праві доступу до суду.

Уточнюється, що під час розгляду цієї справи КС до закону №2121-III було внесено зміни законом від 13 травня 2020 року №590-IX, при цьому КС вважає, що відповідні зміни не вплинули на суть оспорюваного положення у частині питань, порушених у конституційній скарзі.

"КС вважає, що гарантування приписом частини другої статті 55 Конституції кожному права на доступ до суду з метою оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень є вимогою принципу верховенства права", - йдеться в матеріалах.

Крім того, КС, проаналізувавши функції та повноваження НБУ, визначені законом №2121, зазначив, що регулятор може затверджувати рішення, які стосуються невизначеного кола фізосіб і юросіб, і можуть призводити до порушень або бути причиною обмеження їхніх прав, свобод і законних інтересів.

"Зважаючи на положення... "про суттєву участь" та "осіб, яких охоплює наглядова діяльність НБУ", КС констатує, що положення частини першої статті 79 закону №2121 встановлює вичерпний перелік осіб, які мають право оскаржити рішення, дії або бездіяльності НБУ", - зазначено в матеріалах.

Уточнюється, що окреме положення частини першої статті 79 закону №2121-III, визнане КС неконституційним, втрачає чинність із дня затвердження цього рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА