11:50 02.07.2020

Заяви про політичний тиск на керівництво НБУ створюють ризик зниження довіри інвесторів і громадян до держінститутів у країні - голова Ради НБУ

2 хв читати
Заяви про політичний тиск на керівництво НБУ створюють ризик зниження довіри інвесторів і громадян до держінститутів у країні - голова Ради НБУ

Заяви про політичний тиск на керівництво Національного банку України (НБУ) є необережними і створюють ризик зниження довіри іноземних інвесторів та українських громадян до державних інститутів у країні, що, у свою чергу, може негативно позначитися на економіці в період кризи, вважає голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

"Разом з тим, я переконаний, що попри можливий тимчасовий період невизначеності, пов’язаний із поданням головою Національного банку заяви про відставку та її розглядом президентом України та Верховною Радою, НБУ як незалежна та професійна державна інституція забезпечить стабільність гривні та фінансового ринку України", - написав він у Facebook у четвер.

Данилишин зазначив, що ні він особисто, ні інші члени Ради НБУ не відчували політичного тиску з боку нинішнього або попереднього керівництва держави і мали безперешкодну можливість забезпечувати незалежну політику й виконання основних функцій центробанку.

"Для мене як голови Ради Національного банку було за честь працювати з 2016 року разом із Яковом Смолієм та колективом Національного банку над реформуванням банківської системи України, вдосконаленням монетарної політики та впровадженням міжнародних стандартів банківської діяльності", - написав він.

За його словами, Рада НБУ підтримувала діяльність правління центробанку в реалізації політики, спрямованої на зниження інфляції і забезпечення фінансової стабільності в країні.

Водночас він додав, що Рада НБУ неодноразово протягом останніх років наголошувала на незбалансованості політики Нацбанку, вибірковості застосування монетарних інструментів і недостатньо активній діяльності правління регулятора з відновлення кредитування та стимулювання економічної активності в країні.

Як повідомлялося, 1 липня голова НБУ Яків Смолій написав і подав президенту України заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням і пояснив її систематичним політичним тиском, здійснюваним на центробанк протягом тривалого часу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА