19:15 02.07.2020

Кабмін у рішенні щодо продовження ПСО на місяць може змінити формулу ціни у порушення домовленостей із МВФ

2 хв читати
Кабмін у рішенні щодо продовження ПСО на місяць може змінити формулу ціни у порушення домовленостей із МВФ

Постанова щодо продовження спецобов'язків НАК "Нафтогаз України" з постачання природного газу для потреб населення ще на місяць - до 1 серпня 2020 року - може містити ще й зміни формули ціни, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді.

"Нині триває активна дискусія із цього приводу, оскільки така зміна ціноутворення не була погоджена і не обговорювалася з усіма стейкхолдерами та порушує домовленості України з Міжнародним валютним фондом", - сказав він.

За словами співрозмовника агентства, правки до формули можуть призвести до зростання ціни продажу газу населенню і тепловикам.

Нині на сайті Кабміну оприлюднена постанова №542 від 1 липня, якою продовжено термін і вносяться правки до положення про ПСО (№867 від 19 жовтня 2018 року), проте самих змін поки що немає.

Агентству "Інтерфакс-Україна" наразі не вдалося отримати офіційні коментарі із цього приводу.

Як повідомлялося, продовження дії ПСО ще на місяць, за словами глави Міненерго Ольги Буславець, пов'язано з необхідністю проведення конкурсу з відбору постачальника останньої надії (ПОН) на газовому ринку для населення.

Відкриття ринку природного газу для побутових споживачів було заплановане на 1 травня 2020 року, але у зв'язку із запровадженням карантину через поширення COVID-19 терміни були перенесені на два місяці - на 1 липня й у такому вигляді зафіксовані в меморандумі МВФ за новою програмою stand-by, під який Україна вже отримала перший транш у $2,1 млрд у середині червня.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) 10 червня внесла зміни до низки регуляторних актів, спростивши процедуру зміни постачальника газу для побутових споживачів (населення) з 1 липня 2020 року. Другим необхідним кроком для відкриття ринку має стати проведення конкурсу Міненерго з відбору постачальника останньої надії.

Кабінет Міністрів розпорядженням №529 від 25 червня 2020 року затвердив формулу ціноутворення на природний газ майбутнього постачальника ПОН, прив'язавши ціну до котирувань на німецькому газовому хабі NCG (у меморандумі прив'язка до хабу TTF).

Міністерство енергетики 30 червня оголосило конкурс із відбору ПОН на газовому ринку для населення, пропозиції приймають до 17:00 7 липня 2020 року, цього самого дня відбудеться їх розкриття за участю членів конкурсної комісії та кандидатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" застосовуватиме графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА