19:52 02.07.2020

НБУ запевнив бізнес про незмінність політики при збереженні незалежності

4 хв читати
НБУ запевнив бізнес про незмінність політики при збереженні незалежності

Правління Національного банку України (НБУ) залишиться командою і готове працювати далі, дотримуючись поточної політики для збереження стабільності економіки в Україні, але за умови збереження їх права незалежно приймати рішення, заявила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова в четвер.

"Правління НБУ прийняло досить важке рішення залишитися працювати зараз (...) Ми бачимо своє завдання не тільки в збереженні макрофінансової стабільності, а й незалежності, і в інституційній спроможності НБУ - і це є, по суті, ключовими умовами, - сподіваючись на те, що вони будуть підтримані, ми залишаємося працювати", - сказала вона в ході онлайн-зустрічі правління Нацбанку з бізнесом, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" учасник зустрічі з боку бізнесу.

Рожкова додала, що правління НБУ прагне до відкритого та ефективного діалогу з урядом, оскільки тільки у співпраці вона бачить можливість забезпечити подальший розвиток країни.

"Правління залишається на своїх посадах на термін каденції, і я не думаю, що тут one-man show, рішення приймаються колегіально. Тому (...) зміна політики або зміна курсу при цій команді будуть неможливими", - повідомив під час зустрічі глава НБУ Яків Смолій.

Він також додав, що не бачить причин для зміни напрацювань і курсу, який вибрав центробанк. "Тому будемо розраховувати, що все буде добре і буде рухатися в тому руслі, в якому ми працюємо зараз", - зазначив Смолій.

Глава НБУ вважає, що МВФ і стейкхолдери, які працювали з розміщення євробондів, не повинні "орієнтуватися на персоналії".

"Насамперед ми працюємо і працювали з інституціями. Якщо ми говоримо про те, що ми зберігаємо в подальшому ті принципи, які були закладені, такі як інституціональна незалежність, то я не бачу підстав, щоб були якісь кардинальні зміни як у нашій політиці, так і з інвесторами", - додав він.

За словами Смолія, говорячи про політичний тиск на центробанк, він мав на увазі рекомендований парламентським комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики проект постанови про оцінку діяльності голови НБУ, судові позови і рішення, а також подання, яке надійшло від 64 нардепів до Конституційного суду України про відповідність Конституції банківського закону, необхідного для співпраці з МВФ.

"Таким чином народні депутати хочуть зірвати співпрацю з МВФ - тільки затвердження цього закону було маяком нашої поточної програми (...), - а також хочуть "допомогти" в боротьбі за ПриватБанк", - зазначив він.

Ще одним елементом тиску він назвав часту публічну критику центробанку з боку Ради НБУ і спробу дискредитувати правління главою Ради Богданом Данилишиним.

"Ми бачимо пряму політичну вмотивованість позицій і рішень деяких окремих членів Ради НБУ, зокрема глави. Я нагадаю, що глава Ради неодноразово публічно висловлював свою позицію щодо переговорів з колишніми власниками ПриватБанку, де-факто про повернення їм уже здорового банку, який держава докапіталізувала", - додав Смолій.

Він також нагадав про безпідставну, на думку НБУ, відмову вносити до порядку денного засідання Ради НБУ 30 червня продовження повноважень заступника голови правління Нацбанку Олега Чурія, каденція якого закінчується 10 липня.

"При тому тиску, в якому ми живемо понад рік (...), коли на біле кажуть чорне, коли низька інфляція – це "катастрофа для України" (...), неможливо далі робити речі, які ми робимо. Це мій виклик для того , щоб зберегти незалежність центрального банку, зберегти ту інституційну здатність, яку ми намагалися витримати", - резюмував глава НБУ.

Смолій також зазначив, що після його відставки за законом про НБУ зобов'язання голови правління виконуватиме перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, якщо цього дня не відбудеться призначення нового голови правління.

Під час зустрічі представники бізнесу подякували Смолію за роботу. Зокрема, заступник бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка зазначила, що протягом останніх п'яти років "відбулися епохальні зміни на фінансовому ринку", а успішна реалізація проекту "спліт" - це нова сторінка в валютному регулюванні і результат послідовної роботи Нацбанку.

"Хочу подякувати главу НБУ від бізнес-спільноти за всі останні роки роботи. В кінці минулого року ми запитували бізнес, кому з держорганів вони більше вдячні. Відповідь була: главі та команді НБУ. Тому Американська торгова палата в Україні вручила нагороду (...) "вибір бізнес-спільноти 2019" НБУ за проведення ефективної монетарної політики, продовження очищення банківського сектора, захисту незалежності НБУ та сприяння макроекономічної стабільності", - зазначив президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер.

За словами виконавчого директора Союзу українських підприємців (СУП) Катерини Глазкової, їй шкода, що політична складова стає вище економічної і фінансової.

"З вами було працювати дуже приємно. Мені здається, що так точно, так детально ми завжди отримували відповіді від вас, і за це дякуємо. Це важливо, оскільки коли бізнес розуміє, що відбувається, і коли все прогнозовано, це дуже важливо для розвитку і стабільності", - додала вона.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА