12:11 03.07.2020

Товарообіг України та Білорусі за 5 місяців знизився на 22,8% у зв'язку з пандемією - посол Сокол

2 хв читати
Товарообіг України та Білорусі за 5 місяців знизився на 22,8% у зв'язку з пандемією - посол Сокол

Пандемія коронавірусної інфекції досить серйозно позначилася на товарообігу України та Білорусі, і за п'ять місяців поточного року товарообіг країн становив $1 млрд 675 млн, знизившись на 22,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомив посол Білорусі в Україні Ігор Сокол.

"Хотілося б, щоб товарообіг був більшим, але ситуація, пов'язана з пандемією коронавірусної інфекції, є не залежною ні від вас, ні від нас обставиною, і вона досить серйозно позначилася на товарообігу України та Білорусі. За п'ять місяців поточного року наш товарообіг становив $1 млрд 675 млн. Експорт Білорусі до України - 1078 млн, а експорт України до Білорусі - 597 млн. За нашою статистикою, порівняно з аналогічним періодом за п'ять місяців минулого року, спостерігається падіння товарообігу на 22,8%", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами посла, було перервано особисті контакти, логістичні зв'язки.

"Змушений сказати, що застосування Україною обмежувальних заходів щодо нашої продукції (цементу, газоблоків) також негативно вплинуло на обсяг взаємної торгівлі", - додав Сокол.

Дипломат зазначив, що Україна є значущим, стратегічним торговельно-економічним партнером для Білорусі.

"Наразі Україна на другому місці, але дай Боже, щоб колись вона стала нашим першим торговельно-економічним партнером. Серед торговельних партнерів України Білорусь посідає четверний місце поряд із такими розвиненими та сильними в економічному плані державами, як Німеччина. Це багато про що говорить", - додав він.

Сокол також нагадав, що українсько-білоруський товарообіг обчислюється мільярдами доларів США, і за минулий рік становив $5,8 млрд.

"Наразі завдання у взаємному товарообігу наших країн - відновити ті позиції, які були до пандемії, зберегти все, що було напрацьовано в попередні роки", - наголосив він.

Водночас посол повідомив, що Україна та Білорусь не припиняли роботу на двосторонньому торговельно-економічному треку навіть під час пандемії.

"Звісно, на початковому етапі у березні-квітні дипломати нікуди не виїжджали, але поступово робота оживає і у нас, і в Україні. Наші робітники, які задіяні в різних проектах на території України, приїжджають до вашої країни, надходить наша техніка. Буквально вчора я був у Житомирі і брав участь у передачі п'яти нових тролейбусів для міста, минулого тижня брав участь у запуску тролейбусів на маршрути в Кривому Розі. Завдання - зберегти те, що було напрацьовано у попередні роки. До кінця року до Житомира буде поставлено ще 45 тролейбусів спільного білорусько-українського виробництва", - пояснив він.


Повний текст інтерв'ю з послом Соколом буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА