12:25 03.07.2020

Американські конгресмени закликали Зеленського зберегти діалог з інвесторами ВДЕ на основі консенсусу

2 хв читати
Американські конгресмени закликали Зеленського зберегти діалог з інвесторами ВДЕ на основі консенсусу

Представники конгресу США закликали президента України Володимира Зеленського здійснити реструктуризацію законодавства про підтримку відновлюваної енергетики на основі досягнення консенсусу з інвесторами.

"Просимо вас і надалі підтримувати цей консенсусний підхід у переговорах, як з інвесторами сонячної та вітрогенерації, так і з суб'єктами промисловості, у процесі прийняття рішення реструктуризувати законодавство, яке послужило основою для їхніх інвестицій", - йдеться в листі до глави держави від членів Конгресу США Марсі Каптур і Майка Квіглі від 2 липня, оприлюдненому на сайті Американсько-української ділової ради (USUBC).

Згідно з текстом листа, компанії США та інших країн, інвестуючи кошти в галузь ВДЕ на основі законодавства, яке нині підлягає реструктуризації, розраховували, що наступні уряди дотримуватимуться законів, ухвалених їхніми попередниками.

"Підтримка цілісності цього підходу (у переговорах з інвесторами - ІФ) була б визнана суттєвим досягненням та посилила б авторитет України у залученні подальших прямих іноземних інвестицій в її енергетичний сектор та інші сектори економіки", - йдеться в листі.

При цьому конгресмени відзначили важливість залучення до процесу переговорів з інвесторами Секретаріату Енергетичного співтовариства.

Каптур і Квіглі звернули увагу, що Європейський банк реконструкції і розвитку, в якому США є провідним акціонером, надав або схвалив фінансування у розмірі $0,6 млрд на проекти з ВДЕ, а Міжнародна фінансова корпорація інвестувала $0,4 млрд у фінансування і страхування від політичних ризиків вітроенергетичного проекту.

Крім того, вони навели приклади інвестування приватного американського капіталу в сектор ВДЕ, зокрема компанією GE Wind Energy, що постачає в Україну вітроустановки загальною виробничою потужністю 275 МВт.

"Ми сподіваємося співпрацювати з Україною для розширення інвестиційних можливостей у ключових галузях енергетики, включаючи сонячну та вітроенергетику, біопаливо, гідроенергетику та геотермальну енергію", - наголосили конгресмени.

Як повідомлялося, Верховна Рада включила до порядку денного поточної сесії законопроект №3658 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії", що передбачає, зокрема, зниження "зеленого" тарифу для СЕС і ВЕС. Проект законопроекту був розроблений на основі меморандуму, укладеного між урядом і представниками галузі ВДЕ у рамках медіації Європейського Енергоспівтовариства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА