16:53 06.07.2020

Майже 30% компаній планують продавати бізнес або активи у найближчі 6-12 міс. - дослідження

2 хв читати
Майже 30% компаній планують продавати бізнес або активи у найближчі 6-12 міс. - дослідження

Майже 30% компаній планують продавати бізнес або свої активи у найближчі півроку-рік, при цьому тільки кожна п'ята піде на це через кризу, свідчать результати опитування 56 компаній, яке провела юридична фірма Avellum.

"Це показує, що більшість великих українських компаній переважно успішно витримали економічну кризу, пов'язану з COVID-19", - коментує Avellum результати дослідження.

При цьому більше ніж 60% компаній, які планують продаж, готові до зниження ціни.

"Однак у майбутньому продавці можуть підвищити ціни на об'єкти продажу, оскільки сьогодні кількість потенційних покупців суттєво перевищує пропозицію", - зазначають автори дослідження.

До купівлі компаній або активів готові 50% опитаних представників великого бізнесу. Всі вони зазначили, що очікують дисконту в ціні, оскільки на продаж, як правило, виставляють слабкі бізнеси. При цьому понад 40% імовірних покупців зацікавилися придбанням через коронакризу.

"Це говорить про те, що значна частина компаній має опортуністичні настрої і вірить у підйом української економіки", - вважають автори дослідження.

Як показали результати опитування, понад 60% потенційних покупців не змінили своїх планів придбати активи в Україні, тобто продовжують вірити у привабливість ринку в цій країні та бачать прибуток у розширенні своєї частки на ньому. Решта майже 40% відмовилися від купівлі активів саме через коронакризу.

"Зі стабілізацією економіки такі покупці швидко повернуться на ринок і спровокують підвищення ціни на активи, які продаються", - прогнозує керуючий партнер Avellum Микола Стеценко, на якого посилається прес-служба.

На його думку, в найближчі півроку-рік можна очікувати активного дисконтування цін на активи, а пізніше їх вартість знову піде вгору.

Хоча на ринку небагато об'єктів на продаж, покупці очікують повноцінної перевірки об'єкта купівлі й гарантій від продавця про його стан, свідчать результати опитування.

"Ми вважаємо, що такі очікування зміняться найближчим часом зі збільшенням конкуренції за вигідні компанії, які продаються з дисконтом", - вважають автори дослідження.

Опитування також показало, що понад 60% компаній не бачать необхідності в радників, оскільки актив продається з дисконтом. Це суперечить очікуванням покупця щодо гарантій, які потребують залучення юристів.

"Відповідно, або продавці справді даватимуть суттєво менше гарантій, пояснюючи такий підхід дисконтом, або участь юррадників на стороні продавця буде необхідною унаслідок складної документації. При цьому майже 80% вважають, що без зовнішніх радників у кризовій M&A угоді так чи інакше не обійтися", - додав партнер Avellum Юрій Нечаєв.

Опитування проведено в онлайн-форматі у червні 2020 року серед власників, топ-менеджерів і керівників юридичних відділів українських і міжнародних компаній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА