15:14 07.07.2020

Міжнародні резерви України у червні зросли на 12,4% - НБУ

2 хв читати
Міжнародні резерви України у червні зросли на 12,4% - НБУ

Міжнародні резерви України у червні 2020 року збільшилися, за попередніми даними, на 12,4% - до $28,516 млрд, повідомляється на сайті Національного банку України (НБУ) у вівторок.

"Востаннє на такому рівні вони перебували восени 2012 року. Суттєве зростання резервів упродовж минулого місяця зумовлене і надходженням першого траншу за новою програмою з Міжнародним валютним фондом та пов’язаного фінансування, і нарощенням купівлі валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку", - зазначено у повідомленні.

НБУ наголосив, що насамперед на динаміку резервів вплинули надходження міжнародного фінансування та операції уряду з управління державним боргом. Зокрема, Україна отримала перший транш від МВФ обсягом 1,5 млрд спеціальних прав запозичень (SDR) або $2,076 млрд у новій програмі Stand-By, а також пов'язане фінансування від ЄС у розмірі EUR500 млн.

Зазначається, що уряд також розмістив номіновані у валюті облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) на EUR353,3 млн. Крім того, на обслуговування та погашення держборгу в інвалюті було спрямовано $1,192 млрд у еквіваленті, з яких $1,074 млрд було виплачено за ОВДП, номінованих у валюті, $75,7 млн - за євробондами, а залишок - за іншими зобов'язаннями перед іноземними кредиторами.

Згідно з повідомленням, на динаміці показника у червні також позначились операції НБУ на міжбанківському валютному ринку - регулятор лише купував валюту, обсяг інтервенцій становив $1,155 млрд.

"Пропозиція валюти з боку бізнесу продовжувала перевищувати попит, тож, користуючись сприятливою ситуацією, Національний банк викуповував надлишковий обсяг валюти і поповнював міжнародні резерви", - зазначено у повідомленні.

Крім того, на динаміку міжнародних резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют) - минулого місяця їх вартість збільшилася на $154 млн в еквіваленті, свідчать дані Нацбанку.

Регулятор зазначив, станом на 1 липня 2020 року обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяців майбутнього імпорту. Уточнюється, що цього достатньо для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду та НБУ.

Згідно з даними на сайті Нацбанку, чисті міжнародні резерви НБУ, які розраховуються як перевищення золотовалютних резервів над зобов'язаннями центробанку в інвалюті, за підсумками червня збільшилися на 6,2% - до $17,496 млрд після скорочення у травні на 2,1%.

Загалом за шість місяців 2020 року чисті міжнародні резерви НБУ зросли на 10,8%, або на $1,711 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА